user_mobilelogo
Zach Bush interjú környezetszennyezésről, járványról (2021. 01. 07.)

 

Zach Bush

video öt rész 2020.09.18.- 2020.10.24.

(vastag kiemelések: 'Felelet')

Szöveges változat forrása itt. video itt is.

Del Bigtree: A következő vendégem annyira fontos... Már volt lehetőségem interjút készíteni Zach Bush-al, több előadását is láttam és álltunk már közösen is színpadon. Zach egy híres, több szakvizsgával rendelkező belgyógyász, hormontan szakértő, végstádiumú betegek gondozója. Tanítása kihangsúlyozza, hogy el kell szakadnunk a kémiai alapú mezőgazdaságtól és orvoslástól. Folyamatos munkája utat mutat a fogyasztóknak, a gazdáknak és a mamutvállalatoknak, hogy együtt dolgozzanak egy egészséges jövőért mind az emberek, mind a Föld számára. Ha törődsz az egészségeddel, gyermekeid egészségével, nagyszüleid egészségével és a jövő generációival... Ha szíveden viseled a Föld sorsát, ha tudni szeretnéd, hogy mi folyik itt... akkor remélem, hogy rászánod az időt és figyelsz ezen interjú minden pillanatára... mert hiszem, hogy ez az a beszélgetés, mely elvezet minket abba a jövőbe, mely fényt visz oda, ahol eddig sötétség volt... Mint az az erőteljes és érzelmes kijelentés attól a nővértől, akit az előbb azt mondta: Megoldások, megoldások vannak előttünk! Hiszek abban, hogy egy nagyszerű világ vár ránk... és remélem hogy élvezni fogod ezt az elképesztő interjút Zach Bush-val!

Hey Zach! Szeretetném megköszönni hogy itt vagy és ránk áldozod napod egy részét. Mindketten szerettünk volna személyesen találkozni de kiderült, hogy ha Hawai-ra mennék, 14 napig karanténba kellene vonulnom és...

Zach: Biztos nagyon utálnád...

Del Bigtree: Dehogy, imádnék fogoly lenni Hawai-on... szörnyű lenne! De keményen dolgozom a műsoron és tudod, folytatnom kell a munkát, melyet csinálunk... természetesen megvizsgáltuk a lehetőségeket és mivel te nem tudsz egyenesen Texas-ba repülni, hanem érintened kellene Kaliforniát vagy Washingtont és így te is karanténbe kerülnél kb. 14 napra... így hát úgy döntöttünk, hogy online beszélgetünk. Szeretném megköszönni Neked, hogy időt szakítottál ránk! Tudod, az egyik legnézettebb interjú amit valaha is készítettem a High Wire-n (Del Bigtree televíziós csatornája) az a beszélgetésünk volt, ami a bélflóráról és a kapcsolódásainkról a baktériumokhoz és vírusokhoz a Földön. Szóval igazán akartam ezt az interjút... De azon nézőinknek, akik nem ismerik a munkádat... Tudod... te vagy az a személy, aki – úgy tűnik – érti az óceánokat... a szénbányákat... a hoszpisz ellátást... (haldokló betegek gondozása) Segítenél megérteni, hogy e különböző ágak... érted, amik beágyazódtak a hátteredbe... Hogyan definiálnád a szakértelmedet?

Zach: Épp most bukkantam rá egy remek szakkifejezésre a permakultúráról szóló írásokban, ez pedig „a természet tökéletes vargabetűi” és azt hiszem, karrierem legjobban ezzel írható le: a tökéletes vargabetű... A karrierem sokat kanyargott!

Amikor először felfedeztem az egyetemi oktatási rendszert, eldöntöttem, hogy mérnök leszek. És aztán a drámában – melyet egyedül egy 18 éves fiatal tud megteremteni – darabokra tört a szívem egy párkapcsolat miatt... A legelső barátnőm volt... Annyira össze voltam törve, hogy halasztanom kelett egy évet a főiskoláról. Rögtön e döntés után felhívott a nagynéném és meghívott a Fülöp-szigetekre, hogy ott dolgozzak ott egy szülészeten... Soha életemben nem foglalkoztam orvoslással... Az ehhez legközelebb álló dolog talán egy mexikói árvaház tetőépítése volt, és ehhez hasonló dolgok... ...tehát már láttam egészségügyi létesítményeket ez előtt is... Megérkeztem hát a Fülöp-szigetekre és két héten belül a nőt, aki a 14. napos teszteket csinálta, egy családi tragédia visszasodorta Kanadába... És engem, a 19 éves kölyköt helyeztek a pozíciójába, hogy a 14 napos újszülöttek szűrését végezzem... És ez volt az a pont, amikor ráéreztem az élet csodájára és elköteleződtem az emberi biológiához vezető út mellett.

Miután 6 hónapon át figyeltem, ahogy a gyermekek megérkeztek e Földre, képtelenségnek éreztem, hogy visszamenjek mérnöknek tanulni és arra gondoltam hogy inkább lennék sebészasszisztens vagy valami hasonló, és ahogy haladtam ebben az irányban, valaki azt mondta, hogy „Figyelj, Zach, csak egy évvel több és orvos is lehetsz és akkor sokkal több lehetőséged lesz!” Nos, aki ezt mondta, hogy ez csak egy extra év lesz, annak fogalma sem volt, miről beszél... 17 évvel később fejeztem be végre orvosi tanulmányaimat... mivel elvégeztem pár kapcsolódó szakképzést is... Szóval a Colorado Egyetem orvosi képzése után, ami egy rendkívüli utazás volt, imádtam az orvosi képzést, az iskolát – életemben először... Az első élményem, ahogy belemerültem az anatómiába és ez teljesen elkápráztatott... Hirtelen tudtam, úgy éreztem, hogy képtelen vagyok elfelejteni bármit is... Egyszerre mindennek értelme lett, hiszen leláttam egészen a rost szövetekig és ez... tökéletes! Mikor 4 hónapon át boncolsz egy emberi testet és azt képzeled, hogy megtanultál minden vénát, minden artériát, megismerted a nyirokrendszert, az összes ideget abban a testben... És az utosó dolog a sorban – érdekes módon – a kéz... mert ahogy boncolod a kezet, ez egy mindenen túláradó érzelmi tapasztalás, amire egyáltalán nem számítasz, mert épp leszedted az arcról a bőrt... ...és azt gondolod, hogy ez volt a legintenzívebb dolog, amit valaha is tettél, de valamiért... az emberi kézbe annyi emberség van kódolva... és ez egyszerűen lenyűgöző... Szóval az orvosi pályám, azt hiszem, egy 82 éves hölgy kezéhez vezethető vissza, amit felboncoltam... És ez a kéz olyan volt, mint az emberi bölcsesség egy régészeti lelete... ...e kéz ráncai és a többi jellemzője... És ez arra inspirált, hogy mély kérdéseket tegyek fel és nagyon kíváncsivá tett, hogy mit is jelent embernek lenni... Mit is jelent, beburkolva lenni e szövetek valóságába...

Ezért elkezdtem belgyógyászattal foglalkozni... És azt hittem, hogy ettől fogom megérteni az emberi létezés teljes mátrixját. Ez az a képzés, mely az alapja minden szakágnak, a kardiológiának, urológiának , az összes különféle szakágnak. És ezen út végén a belgyógyászat rezidens vezetője lettem a virginiai egyetemen és egy éven át tanítottam belgyógyászatot és ráébredtem, hogy épp csak a megértés legfelső rétegét érintem, hogy hogyan is történnek a dolgok a biológiában. Sokat tanultam a betegségekről, de nem értettem, miért történik az élet? Annak ideján hallottam a belső elválasztású mirigyek rendszeréről és ez ott lapult az agyam hátsó részében, hogy talán ez a titok, az emberi test titkos nyelve, talán ezek a hormonok kordinálnak 70 trillió sejtet! És ennek az utazásnak a végén a rákkutatásban találtam magam, kemoterápiás fejlesztésekben, és akkor ébredtem rá, hogy soha nem volt még olyan rákos eset a történelemben, amelyet a kemoterápia hiánya okozott! És ráébredtem, hogy zsákutcába kerültem és hogy ez sosem fog elvezetni a probléma gyökeréhez.

Ezek után a hoszpisz és pallatív ellátásba kerültem, remélve, hogy talán így nem fogok ártani és betarthatom a hippokratészi eskümet... és tanulhatok életről és halálról... És ez egy csodálatos zárszava lett azon tapasztalataimnak, melyek a fülöp-szigeteki újszülöttekkel kezdődtek és a hoszpiszban egyértelműen egy második születés történik...

És ez az élmény hozott ki végül a végstádiumban lévő betegek gondozásából, mert kezdtem ráébredni, hogy többet akarok tudni az életről és ehhez a táplálkozást kell tanulmányoznom. Alapítottam hát egy táplálkozási központot 10 évvel ezelőtt és elindítottam a mikroflórát kutató saját biotechnológiai laboratóriumomat 8 éve, mert felismertem, hogy nem az endokrin rendszer az ember biológiai nyelve és koordinációs rendszere... Hanem a mikroflóra, azok a baktériumok és gombák, amikkel együtt élünk! Ez az élet kommunikációs hálózata és ez volt az én izgalmas utazásom az elmúlt 8 évben, ahogy belemerüljek magába a bélflóra életébe.

Del Bigtree: Azért is akartam veled találkozni, mivel útjaink itt és ott már kereszteződtek egyes előadásainkon. De te nem olyan valakinek tűnsz, aki más szekerét tolja.Neked egyedi perspektívád van és azt remélem, hogy te valahogy a saját nézőpontodat tudod adni a COVID-19-ről. Tudom, hogy elfoglalt vagy, így nem hiszem, hogy láttad volna az adásaimat, és én sem tudom hogy te mit mondtál erről nyilvánosan, így én most csak nyitott maradnék, mert már megfigyeltem hogy oly módon rakod össze a gondolataidat, hogy azok jól rezonálnak... Mi a meglátásod a COVID-19-ről és erről a tapasztalatról, amit mi mind megélünk együtt globálisan?

Zach: Hogy erre alapos választ adhassak, kissé hátra kell lépnem a jelen szituációtól. A vírus keresztül fog menni a populláción és akárcsak az összes többi koronavírus, amit láttunk és amelyek széles körben eredményeztek halálozást, és eltűntek 2 éven belül. Az első a SARS volt és nem volt oltás, nem volt semmi, egyszerűen nyájimmunitást fejlesztettünk ki vagy valamilyen módon eltűntek azok a biológiai organizmusok, melyek előállították e vírust. Így történt 2002-ben, a vírus eltűnt, ez volt 2003-ban, akkor is eltűnt... MERS járvány volt 2012-2013-ban, az is eltűnt... Nem volt védőoltás, ezek a dolgok végigsöpörtek a környezetünkön és mi új történeteket kreálunk néhányukról... SARS, MERS, COVID, de ha visszatekintesz 1976-ra, amikor a vírusos tünetek terén hatalmas kiugrás volt és elkezdtük megfigyelni, ahogy a vírusok fajok között ugrálnak, ahogy igazán furcsa dolgokat kezdenek csinálni genomikailag... 12800 újonnan felfedezett vírusunk volt akkoriban és ezek csak azok, amiket addig feljegyeztünk és kategorizáltunk. És valószínűleg ennek a százszorosa, tízezerszerese vagy akár a tízmilliószorosa létezik, amelyet még nem ismertünk meg. Az atmoszférában, a talajban és a vízben lévő genomikai információk mennyisége messze túlmutat a szuperszámítógépeink elemzői kapacitásán és amikor valaki egyszer csak előáll és azt mondja: Itt egy új vírus!!! Az első gondolatom az, hogy honnan a pokolból gondolja, hogy ez valóban új? Milyen adatok támasztják ezt alá? Rögzítetted a bolygó vírus-genomját már ezelőtt? És a válasz, hogy ez teljes képtelenség! 10^31 (hatvány) vírus van a levegőben ugyanennyi a vízben és 10^30 vírus van a talajban. Vagyis körül vagyunk véve, konkrétan elnyeljük, belélegezzük, a bőrünkön, a fülünkön, az orrunkon, a rendszereinken át... A genomikus információk felszívó gépei vagyunk eredetünk óta, sőt jóval eredetünk előtt is amikor a genomikus milliőben úszkáltunk.

Szóval nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy azt mondhassuk, BÁRMI ÚJ is van a nap alatt, mert valószínűtlen, hogy a Föld ne látta volna ezt már valamikor ezelőtt. Már túl van 6 nagy kihalási hullámon, mi éppen a 6. közepén vagyunk... Voltak már katalisztikus események ezen a bolygón, kontinensek emelkedtek és süllyedtek el, voltak rendkívüli klímaváltozások... Az egész bolygót jég borította egy időben, és aztán a jég felszívódott és megemelkedett az óceánok vízszintje és voltak jelentős vulkanikus események is, melyek befedték az eget kénvegyületekkel és mérgező savakkal... Ez a Föld egyenesen kataklizmikus események történelme! Jelenleg az emberi faj jelenti a kataklizmát a bolygón, és tisztában kell lennünk ezzel a szerepünkkel PONT MOST, mint pusztító erők vagyunk a bolygón és a biológiát az alapjaibab manipuláljuk... És igazán nem csodálkozhatunk, amikor összeomolni látjuk a saját egészségünket... Ez a tudományosan leginkább megjósolható dolog, amit te is megtehetsz...

A mi csoportunk igazán kicsi, én egyéni-vállalkozó tudós vagyok... Saját magam finanszírozom kis laboratóriumomat, azért tevékenykedünk, mert ez érdekes és érted, még ha a kihalásba is menetelünk bele az emberiség maradékával... Tegyük ezt nyitott szemmel, ünnepelve a szépséget amiben létezünk. Az élet elképesztően csodálatos, és én beleérteném ebbe a vírusokat is, mint ennek a szépségnek egy különleges esetét...

Létezik egy genomikus nyelv ezen a planétán amit vírusoknak neveztünk el és amit – úgy gondolom, hibásan – a mikroflóra részének gondoltunk és így ellenségünkké tettük őket. Kreáltunk egy történetet, ami kiátkozza a genomikus nyelvet... az élet nyelvét... A történet, melyet újra kell írnunk, az az, hogy az élet őrülten csodálatos és alkalmazkodó és mindig regeneráló és mindig a következő megoldást keresi. És a megoldás keresése és az alkalmazkodás módja a vírusokon át vezet. Így csináljuk. Az élet mindig is így csinálta.

Ha egy vírust hibáztatsz, akkor magát az élet nyelvét hibáztatod!

Del BigTree: Teljesen zavarbaejtő, amit mondasz, legalábbis az átlagember számára! Hogy érted? Hiszen nekünk azt mondták, hogy a vírusok az ellenségeink, Hogy megállítottuk, az oltások megállították a kanyarót, legyőztük a gyermekbénulást, a himlőt! Ezek a betegségek embereket öltek! Hogy érted, hogy a vírusok nem rosszak? Hogyha belegondolok... Mit tudsz mondani a gyermekbénulásról, mit mondasz ezekről a halálos betegségekről, amelyeket az orvostudomány korábban megállított, hogyan mondhatod, hogy a vírusok szépek, mit jelent ez? Milyen kölcsönhatásban vannak a testemmel, hogy ebben bármilyen szépséget is megláthatnék?

Zach: Amikor egy fertőzést látunk, legyen az HIV vagy AIDS, vagy egy kis baktérium, amit bacilusnak nevezünk, ami TBC-t okozhat, vagy ez a COVID helyzet is egy remek példa arra, amikor kölcsönhatásba lépünk a mikrobiális világgal, amit úgy írhatunk le, mint egy „talaj” vagy egy ökoszisztéma tapasztalása. És ez az ökoszisztéma hatalmas, amikor egészséges állapotban vagyunk! Ez az ökoszisztéma mindig alkalmazkodik és igazodik a stresszorokhoz. Amikor azt látjuk, hogy egy mikroba járvánnyá válik egy területen, – és erre kiváló példa a gyermekbénulás, vagy a HIV is egy nagyszerű példa erre most – szóval lokális területken, ahol a vírus nagy mennyiségben jelen van, ott nagy valószínűséggel emberi alkalmazkodást láthatunk abban környezetben. Az a mikroba bekerül az emberekbe, így néhány ember azok közül, akik a járvány-sújtotta területen élnek, a gyermekbénulásnak nevezett betegséget fogják mutatni, de sok-sok ember azon a kicsi populáción kívül, akik betegek lesznek, szintén ki vannak téve a gyermekbénulás vírusnak, a vízhálózaton keresztül és más módokon, így ezek természetes elemei ennek a környezetnek.

A HIV, úgy tűnik, rendkívül alul van diagnosztizálva. Van egy igazán érdekes tanulmány, amelyben 8000 egészséges embert vizsgáltak, akiknek korábban semmilyen fertőző betegségük nem volt, teljesen negatív volt a vérvizsgálatuk eredménye, és aztán elvégeztek a vérükben néhány száz ismert vírus örökítőanyagának elemzését és 42 vírust találtak ezeknek a teljesen egészséges pácienseknek a vérében! Akiknek semmilyen tünetük nem volt és sose volt fertőző betegségük, és negatív volt az antitest-szűrésük pl. HIV-re és hasonlókra. A kutatók elképesztő mennyiségű HIV és Hepatitis C virust találtak a vérükben és ezt mind egy tünetmentes populációban, amiből arra következtethetünk, hogy ezek a mikróbák részét képezik a mindennapi normál biológiai működésünknek (!!!)

Időnként előfordul immunhiányos állapot, amely nem egy emberi tapasztalat, – majd mindjárt beszélhetünk arról mélyebben, hogy mi is az emberi immunrendszer – De ami ilyenkor történik, hogy van egy egyensúlytalan állapot, ami kialakulhat hirtelen ott, ahol ezek a mikróbák vannak, és ezekből nagyon sok van az emberi testben... Harmincezer baktériumfaj létezik és ki tudja, mennyi van a testben az 5 millió gombafajból, és ki tudja, mennyi van a 300 000 parazitafajból, Eddig nem igazán sikerült még megismernünk, hogy is néz ki egy egészséges emberi test „talaja”, de megvizsgálva az afrikai vadászó-gyűjtögető életmódú törzseket az amerikai bélflóra projekttel – amit Jeff Leach vezet – láthatjuk, hogy az amerikaiak most körülbelül a szükséges bélflórának csupán a 10 százalékával rendelkeznek! Tehát a bélflórájuk 90%-a hiányzik!

És amikor pl. egy ökoszisztéma 90%-a hiányzik, akkor megjelennek a gyomok, és elburjánzanak e területen, pont úgy, mint ha pl. a kertünkben egy rotációs kapával minden növényt kiirtunk a talajból és tönkretesszük a kert egyensúlyban lévő ökoszisztémáját, akkor azonnal gazok fognak nőni, amik egész addig nem voltak ott, amíg megvolt a biológiai sokszínűség. Nem voltak láthatóak, de ott voltak és a magjaikból elegendő mennyiség volt jelen ahhoz, hogy amint lehetőségük nyílt nekik, amint teret nyertek, rögtön kihajtsanak. De ha megkérdezzük a regeneratív mezőgazdaságot végző gazdákat, rögtön kiderül, hogy soha nem a gyomok jelentik a problémát. A gyomok a biológiai sokszínűség összeomlásának a tünetei.

És én ugyanezt mondanám a gyermekbénulásra, a HIV-re vagy a fertőzések bármelyikére. Amikor fennáll a biológiai sokszínűség, el tudunk érni egy homeosztatikus állapotot, ahol a több százezer fűfaj és növényfaj egy dzsungelben fenntart egy ökológiai egyensúlyt és nincs lehetőség arra, hogy felboruljon ez az egyensúly, hogy kiegyensúlyozatlanság legyen, vagy megbetegedés jöjjön létre. De ha kipermetezünk egy rakás Agent Orange-ot ebbe a környezetbe, vagy kiszórunk egy adag Roundup-ot vagy Glifoszfátot és elpusztítjuk ezt a dzsungelt, akkor egy nagyon felborult egyensúlyú rendszert kapunk és nőnek a gyomok... de nem a gyomok a probléma. Valójában a gyomnövények a megoldás részei! Tehát a gyomok, amiket a regeneratív mezőgazdaságban találunk, valójában a természet azon eszközei, amelyekkel helyreállítja az ökoszisztémát. Tehát a gyomoknak megvannak ezek a fontos korai funkciói az ökológiai rendszerben és ezek megreformálják a micélium hálózatait és a talaj intelligenciáját, amely képes majd újjáépíteni a baktériumok és gombák mikroökoszisztémáját, majd végül a csíranövényeket, és a biológiai sokszínűség újra visszatér a magbankból, amely ott rejlik mélyen a talajban és manifesztálja magát.

Így ha abbahagyjuk a talaj háborgatását és megengedjük, hogy az visszaálljon az eredeti állapotába, ha abbahagyjuk a szántást, a permetezést és hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát, láthatjuk, hogy megjelennek azok az őshonos gyepek, amelyekről azt gondoltuk, hogy 200 évre kihaltak. Nincs szükség arra, hogy fűmagot vessünk, mert a talaj mátrixából visszaszivárog maga az élet és a biológiai sokszínűség. E folyamatban a gyomnövények lépésről-lépésre a biodiverzitást teremtik meg.

Amikor egy felborult emberi mikroflórával van dolgunk, ahol kivesszük az embert a természetes vadászó-gyüjtögető egyensúlyi állapotából mely harmóniában van az ökoszisztémájukkal, és egy faluba kényszerítjük őket, ahol a víz ürülékkel szennyezett és nem férnek hozzá friss vízhez és elpusztítottuk az összes legelőjüket és e legelők sokféleségét a falujukban... Most a halott agyagon járnak, agyagból taposott kunyhókban élnek... Minden kapcsolatukat elvesztették a talaj mikroflórájával... Ez a kezdete a járványoknak! Ekkor látunk felborult egyensúlyi állapotokat! És a tuberkolózis egy kivételesen jó példa arra az állapotra, amely nem jelent meg egészen az ipari forradalomig és hirtelen Londonban és New Yorkban felütötte a fejét a tuberkolózis helyi jelensége a városokban, mivel annyira elszakadtunk a kiegyensúlyozott ökológiától, a harmonikus környezettől...

így a tuberkolózis vagy a COVID vagy bármilyen mikroba, amire rámutatsz – a lime kór egy nagyszerű példa erre – az nem kór, az csak a gyom! Egy organizmus, ami helyet talált magának a károsodott ökoszisztémában és csak teszi a dolgát, hogy visszaépítse a biodiverzitást. És minket, orvosokat, arra tanítottak, hogy megöljük őket... A farmereket is arra tanították, hogy elpusztítsák őket! Így rohanunk és megöljük az összes gyomot és aztán csodálkozunk, hogy jövőre miért lesz belőlük még több és hogy a növényeink miért teremnek kevesebbet a következő évben. Így egyre több nitrogén műtrágyát és vegyi anyagot kell használnunk és a növényeink egyre gyengébbek lesznek, egyre érzékenyebbek a kártevőkre, tehát dobunk rájuk még több gyomírtót, még több permetezőszert, és belekerülünk ebbe az ördögi körbe…

És aztán csodálkozunk, hogy a krónikus betegségben szenvedő gyermekek száma miért emlekedett 1,2%-ról 52%-ra a legutóbbi orvosi szűrések alapján... 1.2%-ról 52%-ra az 60-as évektől számítva! Tehát mi hozta létre az elmúlt 50 évben ezt a járványát a biológiai veszteségnek a gyermekeinkben és a termőhelyeinken? És a válasz erre: a háború a mikroflóra ellen! Így amikor valaminek – legyen az COVID vagy HIV – az emelkedését látjuk, biztosak lehetünk benne, hogy nem a HIV volt a probléma, hanem az intelligenciánk hiánya testünk „talajában”, kertünkben és a földjeinkben... Hogy tönkretettük azt a mikrobiális sokféleséget, amely kiegyensúlyozott ökoszisztémához vezetne. És kórokozóknak hívjuk őket... Veszélyes csírának nevezzük őket... Pedig ők az idők kezdete óta itt vannak valamilyen formában...

És a koncepció, hogy ezt militarizáljuk… Az ember meg sem közelítheti a biodiverzitás sebességét, a vírus változatosságát. Annyira gyorsan szaporodnak, olyan gyorsan változtatják genomikájukat, hogy nem tudunk lépést tartani ezzel. Nincs olyan laboratórium a világon, amely a természetnél gyorsabban dolgozna. A természet egy gyönyörű alkalmazkodó gép!

Del BigTree: Nos, ez a válasz máris elvezet a következő kérdésemhez... Vagyis hogy ez, amiről most a médiában sokat beszélnek, hogy vajon ezt a vírust egy wuhani laboratóriumban hozták-e létre, vagy egy észak-Karolinai laborban és az jutott el Wuhanba? Ez a vírus vajon egy biológiai fegyver-e, és tényleg ember hozta-e létre? Tudod, hallottam már, hogy a tudósok azt mondják, hogy ezeket a vírusokat szaporítják, átalakítják, fejlesztik, tudományos kutatásokban, és kérdéses, hogy ezt szabadna-e csinálni vagy sem, Ezt „funkciónövekedés”-nek nevezik, amiről napjainkban sokat hallunk. Létrehoznak ilyen „funkciónövelt” vírusokat... Tegnap hallottam, ahogy egy tudós azt mondta, hogy használják ezt a funkciónövelés-módszert és 8 milliószor gyorsabban tudják megváltoztatni a patogéneket, mint ahogy az a természetben magától megtörténne. És úgy tűnik, te pont az ellenkezőjét állítod. Te hogyan látod ezt a kérdést? Ezt ember hozta létre és talán emiatt lehet esetleg halálosabb, vagy nem? Mi a te álláspontod ezzel kapcsolatban?

Zach: Nos, a CDC weboldalán van egy népegészségügyi statisztika a légzőszervi halálesetekről – valószínűleg ez a legjobb hely, ahol tájékozódni érdemes – azzal kapcsolatban, hogy valóban világjárvány van-e? És nagy bizonyossággal mondhatjuk a CDC saját adatai szerint, hogy most nagyon alacsony a légúti halálozás, az egyik legalacsonyabb az elmúlt hét évben. 2017-ben nagyon komoly problémát jelentett a légzőszervi betegségek okozta halálesetek száma egy igazán rosszindulatú influenza törzs miatt, amely az egész világot bejárta és a halálozási aránya 7% volt A CDC ezt 2017 januárjában jelentette be és azt mondta, hogy katasztrofális influenzaszezon közeleg – és az lett! Láthatjuk, hogy a légzőszervi betegségek miatti halálozás száma szinte kilőtt abban az évben jóval magasabbra, mint általában az adott évszakokban lenni szokott, és ez a tüdőgyulladások minden típusára kiterjedt az influenzavíruson kívül más kórokozókra, de az influenza miatt volt ez a nagyon szignifikáns emelkedés.

Idén nem láttuk ilyen nagy kiugrást a halálozások számát illetően, Nem volt több légzőszervi haláleset azon felül, amennyi az egyes évszakokban lenni szokott. Tehát minden évben vannak olyan kórokozók, amik ciklikusan keresztülmennek a népességen és a tüdőgyulladás végső fázisához és légzőszervi halálhoz vezetnek és nem jövünk rá, hogy mik is ezek, nem teszünk erőfeszítést arra, hogy megtaláljuk ezek genomikus okát vagy nincsenek meg hozzá a megfelelő laboratóriumaink. Ezért először is azt tudnám mondani, hogy nincs bizonyíték arra, hogy lenne az USA-ban valami súlyos és új betegség, ami egy bio-terror fegyver lenne. Ha emberek hozták létre ezt a vírust, akkor semmi okunk félni tőlük, mert nagyon rossz munkát végeztek, az influenza 3 évvel ezelőtt sokkal több halálos áldozatot követelt, mint most ez a betegség... Tehát ha ez egy biológiai fegyver, akkor az alkotói még nem igazán jók ebben a szakmában!

Talán megölt pár embert. Az biztos, hogy haltak meg olyan emberek, akiknek jelen volt a COVID a vérében. De ahogy mondtam korábban, ha megnézzük a vér genomtartalmát 8000 embernél, akkor találunk bennük 42 gyakori vírust, beleértve például a HIV vírust is, ami meglehetősen gyakori volt a vizsgált populációban. Tehát ha elvégzünk egy vérvizsgálatot és azt mondjuk, hogy a PCR teszt alapján bizonyított, hogy a COVID DNS-e jelen van a véredben, akkor ezzel mindössze annyit mondtunk, hogy ez a vírus is része a „kertnek”, most már a COVID is részét képezi a „talajnak”.

Hogy ez a COVID felel-e a tünetekért? Ez a mi értelmezésünk szerint lehetetlen. Mert amikor a Harvard elemzi a COVID-os haláleseteket, valójában arra jönnek rá, hogy a légszennyezés mértéke az, ami minden környezeti tényezőnél jobban megjósolja a halálozást, jobban, mint a vírus jelenléte! A halálozás attól függ, hány mikrogramm 2,5 nanométer alatti légszennyeződés van a levegőben, amit beszívunk, ettől fognak az emberek meghalni. És ez annyira erőteljes, hogy minden egyes plusz mikron...

Egy évvel ezelőtt voltam egy wellness fesztiválon Sun Valley-ben és mindenkinek megmutattam, hogy a következő járvány pont Kína középső részén fog kitörni, és mutattam egy térképet a RoundUp permetezés mértékéről és mondtam, hogy pont itt lesz a járvány, mert itt van a természetes ökoszisztéma a legnagyobb nyomás alatt. Szóval ha egy tudós azt mondta tegnap, hogy e laborok 8 milliószor gyorsabbak a természetnél... A természet bármilyen sebességgel tud alkalmazkodni, amilyenre épp szüksége van, sokkal adaptívabb, mint amire a laboratóriumaink képesek, De azt kell mondjam, hogy az elmúlt pár ezer évben a természetnek eddig nem nagyon volt oka arra, hogy igazán gyorsan változtassa a genomokat... egészen mostanáig, amikor is ilyen méretűre nőtt az ipari mezőgazdaság, mint most. És jelenleg 2,25 milliárd kilogram (!!!) antibiotikumot öntünk a talajba minden egyes évben! Rendkívül nagy nyomás alá helyezzük a mikroflórát, ezért úgy hiszem, a mikroflóra gyorsítja a genetikai anyagoknak a termelését, amiket mi vírusoknak nevezünk, mert most gyorsabban kell adaptálódnia, mint bármikor az elmúlt 55 millió évben.

Van egy erő a természetben, ami folyamatosan működik, s amit kihalásnak nevezünk, ami rendkívül sok adaptív információ kiáramlását idézi elő az élőlényekből és rá kell jönnünk, hogy mi is pontosan ezt tesszük! A bennünk lévő stressz rengeteg genomikus információt küld ki a testünkből. Ezeket vírusoknak nevezzük? Nem, ezeket exoszómáknak hívjuk, és különféle módon tudjuk őket kategorizálni, de igazából ezek csak nevek. A stressz hatása alatt lévő élőlények új genomikus információkat bocsátanak ki magukból és ez másodpercek alatt történik. Minden egyes másodpercben különböző mikro RNS-eket bocsátok ki magamból. A mikro RNS-em kipárolog a testemből, melyeket piciny exoszómák hordoznak, és ez nem egy teljes fehérjét kódoló gén, hanem egy piciny hírvivő, ami üzen az összes mikróbáknak körülöttem, a családtagoknak körülöttem, a háziállatoknak, a mellettem elsétáló embereknek, a körülöttem élő növényeknek... Folyamatosan genomikus információt közvetítek kifelé az aktuális stressz-szintemnek megfelelően. És minden élőlény a bolygón ugyanezt generálja!

Most képzeld el, hogy 7 milliárd ember bocsát ki magából genomikus információkat! És képzeld el, hogy 1,4 quadrillió baktérium van a testeden, amelyek genomikus információkat bocsátanak ki! 30-50%-át a természetbe kijutó vírusoknak – attól függően, hogy melyik rendszerben vagyunk – baktériumok állítják elő, ezek bakteriofágoknak nevezzük. Tehát a baktériumok és az emberi sejtek is gyártják ezt a genetikai információt. Ha nem olyan genetikus információt gyártunk, ami egy vírusjellegű dolog exoszómája, akkor ezeket a mikro RNS-eket gyártjuk, amelyek egyfajta jelzőkészülékek. Ezeket gyakorlatilag kipárologtatjuk magunkból. Hogyan mondhatja egy laboratórium, hogy 8 milliószor gyorsabban tudja ezt elvégezni, mint egy összetett gazdaszervezet? Egy egész napon át tudnék ezzel vitatkozni, hogy fizikailag lehetetlen, hogy egy labor a természetnél gyorsabb legyen. Egy DNS lánc esetén képesek rá? Bizonyára igen, de egészen biztos, hogy amit csinálnak, az valamilyen intelligens módon kölcsönhatásba lép a környezettel.

Gondoljunk például egy rakás sertés ürülékre! Amúgy ez a kedvenc mentális gyakorlatom... A legtöbb antibiotikumot felhasználó terület a fehérjetermelő húsiparban a sertés-ágazat, és a malacok ürülékét ma már veszélyes hulladéknak tekintik, szigorúan tilos államhatárokon át szállítani. Észak-Karolinában, ahol az ország legnagyobb sertéstelepei vannak, például a Smithfield és hasonlók, ott szó szerint sertésürülék-tavak vannak, gátakat, töltéseket építenek, hogy tárolni tudják ezt az ürüléket. Több száz millió gallon sertésürüléket, amit nem szállíthatnak el sehova, és a földbe sem áshatják el, mert veszélyes hulladék, csupán annyit tehetnek, hogy hatalmas mocsártavakban tárolják a sertésürüléket. És abban az ürülékben, ezt tudnod kell, egy kanálnyi mennyiségben körülbelül 10^15 vírus található, ez 15 nulla az egyes után! Tehát van egy hatalmas virális transzkripció gyár, többszáz-millió gallon ürülék, tele baktériummal, bakteriofágokkal, vírus-gyártósorok gépezeteivel. Egy ilyen sertésürülékkel teli tóban, ott ez a gyár, egy vírusgyár, sok-sok kvadrillió sejt genomikus módosításait előállító gyár, amik új vírusokat alkotnak, ellenőrzik a hibákat és aztán genomikus módosulásokat hoznak létre, akkor egy új fehérje alkalmazkodik és már van egy új vírus, vagy egy új virális genetikai elrendeződés, és aztán ez újra átalakul, megváltozik, és az a sebesség, ahogy mindez a sertésürülékben zajlik, az valami elképesztő! Hihetetlenül gyorsan történik...

Szóval szívesen leülnék egy asztalhoz bármelyik kormányhivatalnokkal vagy laboratóriumi szakértővel és kihívni az illetőt, hogy „fogadsz-e arra, hogy a laborod jobb, mint egy rakás disznószar!” És úgy gondolom, hogy újra és újra azt fogjuk látni, hogy az utóbbi a jobb. A természettel nem tudjuk felvenni a versenyt alkalmazkodóképesség tekintetében, Azt hisszük, hogy mert mindenféle genetikus módosításokat végzünk, azt hisszük, hogy nagyon okosak vagyunk, mert genetikailag módosítottunk egy gént kukoricává vagy a szójababbá... Viccelsz? Az emberi genom 50%-a vírus, vírusokból lettünk összerakva, a genomunknak legalább a 10%-a retrovírus, mint amilyen például a HIV, A Víróma mechanizmusa épített fel bennünket! Tehát nem mondd nekem, hogy mert módosítottál egy gént, már az anyatermészet teremtőképességének a szintjén állsz! Épp csak a felszínt karcolgatjuk, hogy milyen is valójában a genetikai módosulás.

És a természet elképesztő sebességgel és kapitalista szándék nélkül végzi a dolgát, így amikor hozzáteszünk ehhez egy pénzcsináló rendszert, a genetikai módosítások mellé, akkor megint megváltoztattuk a természetet, A természet erkölcsi világkép nélkül működik. A természetnek az a célja, hogy biztosítsa a biológiai sokszínűséget és fenntartsa az életet. A bolygó újra és újra bebizonyítja, hogy biodiverzitást akar és ennek érdekében folyamatosan létre kívánja hozni az életet egészen az idők végezetéig. Mi, emberek, ellene fordultunk annak a természetnek, amely eddig mindig a biológiai sokszínűség és a földi élet nyertesének bizonyult. S mi folyamatosan pusztítjuk őt...

Del BigTree: Nos mindezek tudatában most térjünk át...

Ugye beszéltük arról, miként kerültünk ide, hogy vírusokból vagyunk összerakva, és hogy vannak hatalmas sertésürülék-tárolóink, térjünk most át a COVID-19-re. Ugyebár említetted nemrég, hogy több mint egy évvel ezelőtt azt jósoltad valahol Közép-Kínában, azt hiszem, egy konferencián, valahol a Hubei tartomány területén, hogy ott fog megjelenni egy vírus, hogy onnan fog kiindulni a következő világjárvány. Sok ember mondja, hogy ez egyszerűen túl ironikus, hogy egy 4-es szintű laboratóriumunk van ott. Te mit gondolsz, mi a legjobb teória a Kína középső részén történtekkel kapcsolatban? Valóban innen ered a járvány és mi a helyzet a COVID-19-cel az általunk korábban megvizsgált vírusokhoz képest?

Zach: Nos, a COVID-dal kapcsolatos tudomány gyorsan fejlődik, de hiba lenne azt mondani, hogy bármit is tudunk róla, és pont ezért frusztrál rettenetesen, amit a kormány és az egészségügyet szabályzó szervezetek, mint pl a CDC (Járványügyi központ) és a NIH (Nemzeti Egészségügyi Intézet) és a John Hopkins Egyetem, amely most nagyon rajta van ezen a témán, tehát vannak egyetemeink, amelyek kijelentik, hogy hány ember halt meg COVID-tól. De ez tudományosan lehetetlen, amit mondanak, hogy ilyen sokan haltak meg COVID-ban. Mindig van egy csomó ember, aki bizarr légzőszervi betegségekben hal meg. Úgy tűnik, van egy tünetegyüttes, ami rokonságban áll a COVID-dal, és az a tünetegyüttes egy másik koronavírusra emlékeztet minket, ami 2001-2002-ben volt, a SARS-ra. És a SARS leírása az orvosi szakirodalomban annyira elképesztő, hogy amikor olvassod e kezdeti tudományos tanulmányokat, amiket 2002-2003 körül publikáltak... miszerint a betegek elkékülnek, majd később tüdejük megtelik folyadékkal és meghalnak.

Nagyon fontos az események sorrendje: először elkékülnek a betegek és utána lesz a tüdejükben folyadékgyülem. Tehát nincs légzési elégtelenség, amely ehhez vezet. És végül, amikor a folyadék már ott van a tüdőben, a betegeknél tüdőgyulladás alakul ki és meghalnak. Pontosan ez történik e COVID vírustörzs esetében is. Tehát egy újabb koronavírus, ami hipoxiával jelentkezik, amely a szövetek oxigénhiányos állapotát jelenti, ezért a betegek elkékülnek és igen alacsony lesz a vérük oxigénszintje, és mégis, sokan közülük első látásra egész jól vannak, nem veszik szaporán a levegőt, nincs semmilyen légzési nehézségük... És ezért az orvosok teljesen kiakadnak és próbálnak rájönni, hogy hogy lehetséges, hogy a beteg ott ül és beszélget velük, miközben rettentő alacsony az oxigénszintje, kék az arca és már sokszervi elégtelenség kezd kialakulni nála... A máj az első szerv... volt erről egy remek cikk, amikor megvizsgálták a betegeket, hogy mik voltak a kezdeti laborértékek annál az 5000 betegnél, akiknek COVID-szerű tüneteik voltak New Yorkban. Az 5000 beteg túlnyomó többsége még csak lázas sem volt, az átlagos testhőmérsékletük 37 celsius fok volt, ami egy normális testhőmérséklet, Tehát a betegek nem voltak lázasak és semmi jelét nem mutatták légzési elégtelenségnek, és mégis emelkedett májenzim-értékeik voltak. Ez az egyetlen olyan laborérték, ami konzisztensnek tűnik mindenkinél. Nem volt magas a fehérvérsejtszámuk, ami egy vírusfertőzés esetén megemelkedne, a trigliceridszintjük sem volt magas, ami egy gyulladásos folyamatra utalna.

Tehát nincs semmi ilyesmi leírva abban a cikkben, így azt mondom, mutassák meg nekem a bizonyítékot arra, hogy ezeknek a betegeknek valamiféle vírusfertőzésük van! Mutassák meg a bizonyítékot, hogy vannak jelek az immunrendszerben vagy máshol, hogy itt egy vírusfertőzésről van szó. Ehelyett a betegek a hipoxiába halnak bele, szöveti szintű oxigénhiányuk van, a szövetek ki vannak éhezve az oxigénre. És kiderül, hogy amikor hipoxiás állapot áll fenn és oxigénhiány van a tüdőben, akkor egy úgynevezett tejüveg-reakciót látunk (a tüdőrőntgen-felvételen), és folyadékgyülem kezd felhalmozódni a tüdőben a hipoxia okozta károsodás miatt, az oxigén hiány miatt. Az érrendszerben elkezd diszfunkcionálisan működni az endothelium (az erek belső borítása), ahol már nem lehet értágító hatást kiváltani, és elkezd romlani a vénás visszaáramlás és a vénás vér elvezetése. És mindez pangáshoz vezet, ami pedig vérrögök kialakulását eredményezheti. Tehát az egész szervezet, a máj, a vérkeringés és a többi szerv is, beleértve a tüdőt is, mind az oxigénhiány jeleit mutatja. És ez az egész pontosan olyan, mintha ezt az embert hirtelen felvinnénk a Mount Everest tetejére, mintha a tengerszinttől 5 perc alatt a Mount Everestre kerülne. Pontosan így néz ki a páciens. Tehát ez történt 2002-ben és most megint ez történik.

Szóval mi ez az egész, ha semmi jel nem utal vírusfertőzésre, mi a fene történik és miért találunk a betegek némelyikének vérében COVID-ot? És úgy tűnik, az történik, akár a SARS halálozásokat vizsgáljuk, akár a COVID-ot, hogy a vérkeringésben bekövetkezik bizonyos események együttese, amelyek egy magaslati betegséghez hasonló károsodást vagy oxigénhiányos károsodást indukálnak az egész szervezetbe. És ha ezt a problémát nem kezeljük, akkor a páciensek tüdeje megtelik folyadékkal, hisz nem fordítottuk vissza a hipoxiát okozó folyamatot. Ha ezeket a betegeket lélegeztetőgépre tesszük, akkor valójában csak rontunk a helyzeten, mert a tüdőbe erőltetett nagynyomású oxigén nagyon ártalmas a tüdőszövetben, ha benyomjuk az oxigént és a véráram nem tudja azt megkötni, akkor ezzel nem oldottuk meg az oxigénhiányt és így oxidatív károsodást idézünk elő, amely gyulladást vált ki egy olyan szövetben, amely nem képes megkötni az oxigént a szöveti szinten. Így aztán rettenet magas halálozási rátákat látunk, New Yorkban a lélegeztetőgépekre tett betegek 88 százaléka meghal... Sehol a világon nem láttunk még ilyen magas halálozási arányt! Szóval mi is a probléma része vagyunk, ha azt gondoljuk, hogy egy légzési elégtelenséggel állunk szemben.

SARS óta 18 év telt el, 18 évnyi tudományos kutatás bebizonyította, hogy ez egy hipoxia-okozta károsodás, nem egy vírusfertőzés-szerű dolog. Ha ez egy vírus lenne, ami elárasztja a szervezetet, akkor látnánk, ahogy arra az immunrendszer a megfelelő módon reagál. A COVID esetében előfordulhat láz a későbbi stádiumokban, de nem a fertőző folyamat elején. Sőt, valójában csak a második héten kezdjük látni, hogy a hőmérséklet-görbe felugrik. Megismétlem: az 5000 new york-i betegnél a testhőmérséklet teljesen normális volt, amikor bekerültek a kórházba. És csak napokkal később, amikor a tüdejükben már folyadékgyülem volt, és a kórházi körülmények között már másodlagos bakteriális fertőzés alakult ki náluk, akkor lettek lázasak. Szóval vannak későbbi jelei annak, hogy oxigénhiányos károsodás van az egész szervezetben és összegyűlnek fertőzés-szerű tünetek is... De nem a betegség kezdetén.

És amint ezt mi, egészségügyi dolgozók, elfogadjuk, máris igen gyorsan életeket fogunk menteni. Ezt a tünetegyüttest egy hipoxiás károsodásként kell kezelnünk, és sok érdekes adattal rendelkezünk erről. Én jelenleg épp készítek egy filmet arról, ami szerintem itt most történik, és valószínüleg nem látom át a teljes képet, mert per pillanat a klinikámat zárva kell tartanom, ami igencsak ironikus, hiszen ha azt hiszed, hogy túlterhelt a kórházak kapacitása, akkor nem kéne bezárod az összes klinikát. Ne mondja senki, hogy az összes olyan klinika, amely nem áll kapcsolatban egy kórházzal, hirtelen feleslegessé vált. Ha nem akarod túlterhelni a kórházi rendszert, akkor tartsd nyitva a klinikákat! Na de ez mellékes... Tehát én még nem tudtam kezelni e betegeket ily módon, de bármelyik orvosnak ajánlom, hogy kezdje el ezt kutatni, vizsgálni! E tünetegyüttest oxigénhiányos károsodásként kell kezelnünk, a ciánmérgezéshez hasonló módon, tehát el kell kezdeni beadni mindazt, amivel a hemoglobin alakját meg tudjuk változtatni. Amit meg tudunk csinálni, hiszen tudjuk, hogyan kell kezelni a ciánmérgezést!

A ciánmérgezés történetesen pontosan úgy néz ki, mint a COVID-tünetegyüttes, amelyben nincs láz, a beteg bőre kék és a májelégtelenség jeleit mutatja, a szervek pedig oxigénkárosodásának jeleit, amely később légzőrendszeri halállal végződik. Van egy nagyon jól bevált kezelési tervünk a ciánmérgezésre, ami három gyors injekcióból áll. És többek között nátrium-nitrátot használunk, hogy megváltoztassuk a hemoglobin alakját úgy, hogy az képes legyen újra megkötni az oxigént. Tehát van egy FDA-által elismert protokollunk a ciánmérgezés kezelésére és most ezt kellene alkalmaznunk. Hogy igazam van-e és hogy ez megoldja-e a problémát? Lehet, hogy komplikáltabb ez a dolog, de amíg el nem kezdjük a hemoglobint úgy kezelni, mint egy kezdeti károsodást, addig nem fogjuk elhárítani a későbbi stádiumban fellépő fertőzéseket, amelyek megjelennek, mert az emberek nem a COVID-ban halnak meg, hanem másodlagos tüdőgyulladásban, amelyek bakteriális természetűek. És néhány beteg oxigénhiány-okozta szervelégtelenségbe hal bele, de nem magától a vírustól halnak meg, semmi erre utaló jelet nem látunk a betegekben.

Del BigTree: Oké, oké, értem, de ezt a problémát a vírus okozza, nem?

Úgy értem, nem csak jelentéstani kérdés, hogy azt mondjuk: nem, a vírus nem lázat okoz, hanem valójában ezt a hemoglobin problémát okozza, hogy az nem képes megfelelő módon az oxigénszállításra? És ez az, amiről egy New Yorki orvos is beszélt, Kyle Seidel, aki azt mondta, „úgy tűnik mintha a betegeim tízezer méter magasan lennének”. Tehát egyrészről azt mondod, hogy nem a vírustól kéne az embereknek félniük, de vannak, akiknél ez a vírus oxigénhiányos állapotot okoz, nem?

Dr. Zach Bush: Bizonyára hozzájárul a vírus is, szerintem ez nagyon... Úgy értem, ez még nincs bizonyítva, de úgy gondolom, elég nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus közrejátszik a hemoglobin átalakulás létrejöttében. És amikor azt mondom, létrehozza, akkor arra gondolok, hogy nem lehet a közvetlen okozója, mert akkor mindenkinek, aki találkozott a vírussal, hipoxiás károsodása lenne. De azok közül, akik kapcsolatba kerülnek a vírussal és antibiotikumokkal és a többi ilyen tipikus szerrel, csak nagyon keveseknél alakul ki ez az elkéküléssel járó szervelégtelenség. És azt mondják, hogy van egy új fehérje – de ezt még bizonyítani kell – hogy van egy van egy új RNS szál, ami egy új fehérjét kódol és ami különbözik a SARS-tól és a MERS-től. Remek, de a SARS-ban és a MERS-ben is volt valami, ami ugyanazt okozta, tehát van valami állandó ezekben a koronavírusokban, amely a betegek kis százalékában megmutatkozik, ez pedig a hemoglobinra kifejtett hatás. Tehát akkor nem azt kéne mondanunk, hogy a vírus okozza a megbetegedést? Nos, ha a vírus okozná, akkor mindenki megbetegedne, aki kapcsolatba került a vírussal. Tehát mit csinál a vírus? Úgy tűnik, hogy a vírus a környezetünk toxicitását mutatja meg, és van valami igazán költői abban, hogy az ebben a betegségben meghaló emberek általában olyan területeken élnek, ahol a mezőgazdaságban igen nagy mennyiségben használnak Roundup-ot (növényvédőszer) és nagyon magas a mikroszemcsés, azaz a 2,5mikronnál kisebb szemcséjű légszennyeződés. Tehát Észak-Olaszország, New York, Seattle, Lousiana... ezek mind olyan régiók Európában és az USÁ-ban, ahol ez a két tényező együtt jelen van, a mezőgazdaságból eredő mérgek és a légszennyezés, a mikroszemcsék. Kinában ez Wuhant és az egész Hubei-i tartományt érinti. Ott van a legnagyobb mennyiségben Roundup a talajban, ami tönkretette a talajt, és aztán Pekingben és Dél-Pekingben a legmagasabb a légszennyeződés. És Hubei nagyon mérgezett! Mikronméretű szemcsék tömegéről beszélünk, aminek a szintje 40-szer nagyobb a New York-inál. Ez rendkívül sok méreganyagot jelent Hubeiben... És ebben a légszennyezésben tudjuk, hogy nagyon sok vegyület megtalálható, többek között cianid is, és tudjuk, hogy a cianid a normál légszennyezés részét képezi. Egy nagyon jó Earth Justice jelentés került napvilágra néhány hónappal azelőtt, hogy ez a világjárvány-sztori elindult. Volt egy Earth Justice végzés (amerikai környezetvédelmi jogi szervezet) egy “Class action” per kapcsán, amely felelősségre vonta az EPA-t, amiért nem hozta nyilvánosságra sok amerikai nagyváros cianid szintjének növekedését és nem hozott semmilyen intézkedést ez ellen. És a biztonsági határértékek fölé emelkedett a cianid szintje, újra és újra, és semmi nem történt ennek elhárítására, és az Earth Justice rájött erre, és aztán hónapokkal később azt látjuk, hogy az emberek valami olyasmiben halnak meg, ami ciánmérgezésnek tűnik... És ami szerintem érdekes, hogy lehetséges az, hogy a természet a haldokló talajnak ebben a mérgező kotyvalékában, a glifoszfát-tartalmú Roundup-ban, egy intenzíven művelt kínai mezőgazdasági területen feltárta a cianid és a hemoglobin kapcsolatát. És ez egy adaptív működési mechanizmus, mivel a természet árasztotta ki magából ezt (a vírust)... Ha ez egy újabb katonai művelet, akkor a 2001-ben történteket utánozzák le, és akkor ez nem egy új dolog, újra létrehozták és úgy tűnik, hogy sokkal, de sokkal alacsonyabb a halálozási aránya, mint a SARS-nak, aminek úgy tűnik, hogy kb. 8 százalékos a halálozása, talán 10 százalékos. Nehéz megítélni, mert nem volt túl jó a szűrés, amit végeztünk, lehet, hogy sok tünetmentes ember volt a SARS esetében is. De az egészen bizonyos, hogy most szerintem egy jóval alacsonyabb halálozási rátát látunk, egészen alacsony, valahol az 1 – 1,3 % közötti tartományban van, a legújabb Stanford tanulmány szerint, amely Santa Clara városának népességét vizsgálta és kb. 1 százalék volt, valami ehhez hasonló. Kb. a normális influenza halálozásával egyenlő, tehát ha ez egy új dolog, ha a katonaság gyártotta, akkor nem az a szándékuk, hogy embereket öljenek meg vele, talán, és nem tudják mivel játszanak.

Tehát van-e vírus? Igen. Mit csinál ez a vírus? Úgy tűnik, a vírus a környezetünk szennyezettségét tárja fel, amit mi magunk hoztunk létre, és maga a vírus nem elég ahhoz, hogy bekövetkezzenek a halálozások, ehhez szükség van a légszennyezés igen nagyfokú növekedésére és minden egyes mikron 20-szorosára növeli a halálozási rátát a Harvard egyetem vizsgálata szerint.

Minden egyes mikron szennyeződés! És amikor azt mondom, hogy 40-szeresére nőtt a szennyeződés mértéke Hubei-ban, akkor katasztrófálisan nagy lesz az esélye annak, hogy ez a hipoxiás károsodás elterjedjen, és többszázszorosára nő a halálozási kockázat pusztán azáltal, ha valaki abban a környezetben él. És azt láttuk, hogy a halálozási ráta hirtelen lecsökkent közel nullára, és nem azért, mert mindenki be volt zárva a lakásába, hanem úgy vélem, amiatt, mert ha megnézzük a légszennyezési görbét, látjuk, hogy lement 40 mikron/köbméter alá 2 hét alatt azt követően, hogy Hubei-ban leállt az élet. És mivel leálltak a szennyezést okozó emberi tevékenységek, kikerült a cián a levegőből és hirtelen senki se halt meg COVID-ban. Mindenki gyanakszik, hogy Kina biztos hazudik, hogy bizonyára nagy ott a halálozás, és nagyon bírom, hogy az USA mindig azt gondolja, hogy Kína hazudik, és mindig azt hiszi, hogy Oroszország hazudik, ez a mi alapvető működési mechanizmusunk, de tényleg azt hisszük, hogy mi nem hazudunk? Például melyik médiában bízol meg jelen pillanatban?

Del BigTree: Semelyikben!

Dr. Zach Bush: Mit gondolsz, ki nem hazudik nálunk? És hirtelen Kina a hazug? Egyesült Államok, ha továbbra is fenntartod ezt a felsőbbrendűséget a kínaiakkal szemben, akkor hülye vagy. Hisz van egy csomó kórházunk, amelyek még azt se tudják, hogyan szerezzenek maszkokat az orvosoknak és a nővéreknek, mert nem tudják, hogyan kell maszkot készíteni, mivel Kína gyártja nekünk őket! Szóval annyira lusták vagyunk, annyira rettenetesen lusták és annyira kapitalistán gondolkozunk, hogy nem is gondoltunk arra, hogy gondoskodjunk a maszkok utánpótlásáról, amelyeknek darabja 7 centtel olcsóbb, ha Kínában gyártatjuk és nem itthon, ezért aztán kihelyeztük a gyártását... Szóval nem vagyunk leleményesek, ha ismert fenyegetésről vagy a biztonságról van szó, akkor reaktívan viselkedünk és dühösek vagyunk az egész világra, és félünk és hibáztatjuk Kínát, és hibáztatjuk ezt meg azt, holott senki mást nem hibáztathatunk, csakis saját magunkat amiatt, hogy nem voltunk képesek előrelátóan felkészülni egy ilyen helyzetre. Nagyon lehangoló volt a „teljesítményünk” az igazság és igazságszolgáltatást illetően ebben az országban az elmúlt 20-30 évben. Ezek az eszmék teljesen erodálódtak... És szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy egy összeomló-félben lévő nagyhatalom vagyunk. És ez a COVID-ügy erőteljesen rátereli a figyelmünket arra a tényre, hogy gazdaságilag mennyire rettenetesen instabil ez az ország, amelynek fő oka, úgy gondolom, ez a 3,7 milliárd dolláros egészségügyi rendszer, amely nem képes felvenni a versenyt a krónikus betegségek egyre növekvő számával.