user_mobilelogo
Áramár, gázár (2021. 12. 12.)

'Felelet'

Gáz

Egy normális világban, ha átadják a "zsaroló" Ukrajnán átvezető gázvezeték alternatíváját, lemegy az ár. Ehelyett többszörösére ment fel.

Nyilván a hatalmasok osztoznak az extraprofiton.

Az szamárság, hogy minket "megvédenek" a magas ártól. A kistermelők, kiscégek fizetik. Cél a tönkremenetelük. A nagyoknak nem árt. (Azok mindig kaptak támogatást.)

A lakossági árat meg megfizetjük államadóssággal, inflációval. Csak így nem az fizet, aki fogyaszt, hanem minden adózó. (A nagyok nem adóznak, még áfát sem.)

Áram

A mai Magyar Nemzet is csúcsfogyasztásról beszél, és hogy kell az atom. Soha nem írnak/beszélnek arról, mitől nagy a fogyasztás, és nem kéne-e csökkenteni.

A gázár miatt aki tudott, átállt áramra. A villanyautók miatt is megy fel az ár. Nyáron a rengeteg egészségtelen légkondi miatt, amelyek a kiirtott növényzetű városok, a mesterséges dugók, a közlekedésre kényszerítés, az ablaktalan, alacsony belmagasságú üvegpaloták és a légkondi-reklámok miatt működnek.

Már a szocializmusban volt lakossági éjszakai áram, és a nagy ipari fogyasztók lekapcsolási lehetősége. Később (távvezérlés, számítógép bevezetése) könnyen meg lehetett volna oldani az áram-kérdést, ugyanezen régi elv alapján. Ha akarnák...

Egyszerű, mégsem írtak sose róla, csak az utóbbi évben néha, de csak ipari területen: csúcsidőben legyen drágább az áram. (Most épp a villanyautók napsütésben olcsóbb tankolását tervezik Angliában.) A lakásokban is automatikusan lehetne a nagyfogyasztókat az olcsó, napsütéses nappalokra időzíteni. Akár machanikusan is úgy, hogy kb. 5 féle tarifa megy különböző áramkörökre. A drágára van kötve a mosógép. A mélyhűtő is 10 órát kikapcsolhat a drága áramnál. A légkondikat pedig mindenképp, közelezően a legdrágább árammal kéne üzemeltetni.

Teljesen kiegyenlíthető lenne a termelés a fogyasztással. Nem kéne most elsötétülő városokkal riogatni.

 

 

 

 

 

ÚJ ÍRÁSOK