Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwtrafficcount/cwtrafficcount.php on line 489

Deprecated: Required parameter $limit follows optional parameter $stripHtml in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwgears/helpers/tools.php on line 38

Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwtrafficclean/cwtrafficclean.php on line 448

Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwtrafficonline/cwtrafficonline.php on line 330

Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/administrator/components/com_coalawebtraffic/helpers/coalawebtraffic.php on line 245
FELELET - Magyarjelen: Gyurcsány vagy Orbán (2023. 01. 20.)
user_mobilelogo
Magyarjelen: Gyurcsány vagy Orbán (2023. 01. 20.)

Egész tűrhető cikk.

 

Gyurcsány vagy Orbán – tényleg van érdemi különbség?   Magyar Jelen  2023. január 19.

A Fidesz-kormány nem akármilyen grafikával próbálja bizonygatni, hogy ők mennyivel jobban, mint elődjük, a Gyurcsány-kormány. Most abba ne menjünk bele, mekkora érdem az, ha valaki jobban teljesíteni ahhoz képest, amit az MSZP-SZDSZ koalíciója művelt 2002 és 2010 között. Az igazi kérdés az, mi van akkor, ha még ezt a lécet sem sikerül megugrani? Mit mond el a 13 éve kétharmaddal országot vezető elitről, ha nem állja ki az összehasonlítás próbáját?

Mert a Fidesz ezen bizony elbukott. Ráadásul egy saját maguk által felállított keretrendszerben. Akár azt is mondhatnánk, ők írták a szabályokat, ők szabták a kritériumokat, de még így is felsültek. Nézzük, mit állítanak nekünk a plakátokon?

Segély helyett munka?

Ez igazán szépen hangzik, de mégis ki kapott munkát? Azt a munkát mennyiért és milyen körülmények között kell végeznie? Egyáltalán mit jelent a Fidesz “munka alapú társadalma”? A dolgozók megbecsülését? Milyen megbecsülésről beszélhetünk, mikor a Covid-őrület kellős közepén a legfontosabb dolguknak érezték az amúgy is súlyos emberhiánnyal küszködő szakmákban dolgozók oltással való zsarolását? Nem elég, hogy egy tollvonással tették lehetővé a munkáltató számára az oltatlan dolgozók fizetés nélküli szabadságra küldését, de még példát is mutattak, és sorra küldték el a pedagógusokat, az ápolókat és más, állami szférában dolgozó magyar embert. Az se számított, ha valaki már 20-30 évet dolgozott náluk.

Ha nem kért a kísérleti vakcinából, útilaput kötöttek a talpára.

De az oltásterrort követően sem állt helyre a rend, hiszen a súlyos munkaerőhiány mellett a megalázóan alacsony fizetések továbbra is igen komoly feszültségek táptalaját képezik. Különösen igaz ez a közszférára, hiszen egy tanár sokszor még a diplomás minimálbért se kapja meg. Az elégedetlenkedő egészségügyi dolgozóknak és pedagógusoknak Pintér Sándor annyit üzent:

örüljenek, ha nem lesz elvonás.

Tegyék össze a kezüket, ha nem csökken a jövőben a fizetésük, nem hogy még emelkedjen… De a munkások se jártak sokkal jobban, ők Parragh Lászlótól tudhatták meg, versenyképességünk alapja az olcsó munkaerő. Így aztán ne is számítson senki jelentős béremelésre, hiszen

kormányunk nem a nyugati életszínvonallal kíván versenyezni, hanem a harmadikvilágbeli fizetésekkel.

Ennek fényében aligha meglepő, aki csak tehette, külföldre ment. Az égető munkaerőhiányra a Fidesz egy “frappáns” választ talált. Úgy módosították a Munka törvénykönyvét, mintha csak a multik mondták volna tollba: előbb jelentősen átalakították a túlóratörvényt, mely által még jobban ki lehet zsigerelni az amúgy is túlhajszolt munkavállalókat, majd lehetővé tették a munkáltatónak, hogy már a dolgozó kevés, megmaradt szabadságól is ő döntsön a munkás helyett. Sőt, a megváltozott munkaképességű alkalmazottat se kell már megtartania, egyszerűen, végkielégítés nélkül az utcára teheti.

Gyurcsány megüzente: el lehet menni. Orbán pedig hozzáteheti: hozunk helyetted mást. Miután már nem volt elég magyar munkás, akit három másik helyett lehet dolgoztatni, a Fidesz-korány egy rendelettel könnyítette meg a harmadikvilágbeli munkások behozatalát, hogy legyen, aki termeljen a multiknak. Nem egy helyről hallani, hogy a gyárakban alig foglalkoztatnak magyarokat, nagyrészt ukránokkal, filippínókkal, vietnámiakkal, meg ki tudja, még kikkel töltik fel a hiányt. Egyszerűbb, mint tisztességes fizetéseket adni, nem igaz?

Debrecenben már az építkezéseken is törökök dolgoznak, Hajdúnánásra pedig annyi bevándorlót hozott a Fidesz, hogy a helyiek azt hitték, itt az újabb migránsinvázió.

Orbán “munkaalapú társadalmában” a magyarok jelentős része ráadásul a saját jövőjét teljesen kilátástalannak tartja, és azt se hiszi, hogy megéli a nyugdíjkorhatárt. “Munkahelyről a tepsibe” – ahogy egyre több gyárban hallani a keserű mosollyal elmondott újkor közmondást.

Ügyeskedés és globalista üzletelés helyett patrióta gazdaság?

A Fidesz szerint a Gyurcsány-érában a “feketézés” és az ügyeskedés volt a jellemző, a gazdaságunk pedig globalista, idegenen érdekeket szolgált, ezzel szemben az ő “patrióta gazdaságuk” a vállalkozásokat és a magyarokat támogatja. De mégis hogyan? Előbb megalkották a KATA nevezetű vállalkozási formát, melynek köszönhetően a Wolt, a Foodpanda és még rengeteg külföldi cég mentesült a magyarországi járulékok fizetése alól. Egyszerűen csak rá kellett kényszerítenie az alkalmazottját, hogy válassza a katás vállalkozási formát, és akkor dolgozhat nekik. Mikor erre a problémára felhívták a kormány figyelmét, ahelyett, hogy kivédték volna a multik visszaélésének lehetőségét, inkább egy tollvonással ellehetetlenítettek 400 ezer magyar egyéni vállalkozót. Mintha ők tehettek volna róla, hogy a tőkeerős óriáscégek visszaéltek a kiszolgáltatott helyzetükkel.

De más magyar vállalkozók sem érezhetik magukat biztonságban. A kormány lezáráspolitikájának köszönhetően rengetegen verték adósságba magukat, vagy mentek teljesen tönkre. Akik valahogyan mégis túl tudtak élni, azokat a rezsimegszorítások végezték ki. Kaptak-e bármilyen támogatást a Fidesztől? – merül fel a jogos kérdés. A válasz erre az, hogy a magyar adófizetők pénze a kormány szerint jobb helyen van a külföldi tulajdonú óriáscégeknél.

Nem véletlen, hogy még év végi összesítőjükben is arra voltak a legbüszkébbek, mennyivel tömték ki a multikat.

Csak pár példa:

A Sisecam aszódi fejlesztésre 650 millió forintot kapott a kormánytól. Ezért a 650 millióért 100 új munkahelyet kaptunk, amit vagy magyarok fognak betölteni, vagy nem. A REHAU-Automotive Kft. 2022-es terjeszkedését a magyar kormány 7 milliárd forinttal támogatta, a Kínából érkező Chevron Auto 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az induláshoz, melyet újabb 4 milliárd forint követett.

A rendkívül környezetszennyező kínai akkumulátorgyár, a CATL 87,7 milliárd forintos állami támogatásból mérgezheti meg a Debrecen környéki magyar termőföldeket. Az ő esetük azért is kirívó, mivel a cég érdekében a kormány még jogszabályt is módosított, hogy a környező gazdákat gond nélkül kisemmizhessék a minél zökkenőmentesebb terjeszkedés érdekében.

És akkor még nem említettük a győri Audit, mely 2022 nyarán ismét kapott egy 8,5 milliárdos támogatást. A BMW előzte csak be az újabb 14 milliárd forintjával, amihez még hozzá kell adnunk a cég debreceni beruházását, melynek összértéke 135 milliárdra(!) rúg, ami 2022 novemberében újabb 27 millió forinttal emelkedett.

A Bosch Automotive Steering Kft. csak a zalaegerszegi beruházására 2022 szeptemberében 1,2 milliárd forint állami támogatást kapott. A sort a végtelenségig lehetne folytatni, hiszen ha egy multi feltűnik a színen, a Fidesz-kormány máris ugrik, és adja a magyar adófizetők milliárdjait. Így működik szerintük a “patrióta gazdaságpolitika”. Az Orbán-kormány 2021-re jutott el odáig, hogy háromszor annyi pénzzel támogatta a multikat, mint elődei. Ehhez vegyük hozzá a 2022-es adatokat. Hiszen, mikor a magyarok a “válság” és “háború” miatt csak megszorításokat kaptak, a multiknak akkor is jutott a magyar adófizetők milliárdjaiból.

Hajbókolás helyett nemzeti kiállás?

A Fidesz igen büszke a Brüsszellel folytatott “szabadságharcára”, mely a gyakorlatban sajnos kimerül a milliárdokból folytatott plakátkampányban. Vegyük például a háborút. Orbán – nagyon helyesen – azt állítja, Magyarországnak érdeke kimaradni a háborúból. Ennek ellenére mégis magyar felségjelzésű gépekkel szállítják a fegyvereket Ukrajnába sőt, a legnagyobb médiacsend közepette folyamatosan érkeznek a NATO-csapatok hazánkba. Orbán rendelete értelmében ráadásul a NATO számára biztosítani kell a polgári munkaerőt, az anyagi javakat, az ingatlan és ingó dolgokat, valamint a gazdasági és anyagi szolgáltatást. Röviden:

az ide érkező idegen csapatok csettintenek, a lakosságnak pedig kötelessége engedelmeskedni. Ez ám a nemzeti érdekért való kiállás!

S miközben nyilatkozatokon és plakátokon bírálják az Oroszországgal szemben hozott szankciókat, addig az EU-ban valahogy mindig, mindet megszavazzák. Csak úgy, mint az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatást. Itt ráadásul Orbán még az uniós álláspontnál is messzebb ment, ő hitelek helyett a magyar adófizetők pénzéből támogatná a soviniszta ukrán vezetést.

Az EU-s pénzekért bemutatott hasoncsúszás is megér egy misét. Mikor a “nemzeti kiállás” olyan magasságokba emelkedik, hogy a forrásokért való pitézés közben még olyan feltételeket is elfogad és teljesít a magyar kormány, melyekkel deklaráltan nem ért egyet.

Miután minden olyan kérdésben, ahol eddig viták voltak, a bizottság álláspontját elfogadtuk, ezért úgy gondoljuk, hogy a technikai lezárása van csak hátra a megegyezésnek és utána a megállapodás aláírható

– fogalmazott a Kormányinfón Gulyás Gergely. Lefordítva: bármilyen őrültséget követeljen is az Unió, teljesítjük, mert nagyon kell a pénz.

Tállai Andrástól még azt is megtudhattuk, a tavaly nyáron bejelentett megszorításokat is Brüsszel nyomására vezették be.

Ezek után csoda, hogy a brüsszeli bürokraták így felbátorodtak, és minden teljesített követelésre válaszul három újabb elvárást fogalmaznak meg?

Migránsok helyett magyar gyerekek?

Ezt a részt aligha kell ragozni, hiszen a születési adatokból egyértelműen látszik, a magyarság megállíthatatlanul fogy. Mivel a KSH nem vezethet etnikai alapú statisztikákat, így csak találgathatunk, hogy a születésszámokban a cigányság aránya mekkora, de a látottak és tapasztaltak azt mondatják velem, riasztóan magas. Független elemzések szerint miközben a magyarság generációként megfeleződik, ők alsó hangon megduplázódnak. Vagyis ezen utolsó állítás sokkal inkább így szólhat: külső migránsok helyett belső migránsok. Kapnak majd Győzikét, Kis Grófot, rendőri védelmet, meg nevetségesen enyhe bírói ítéleteket, miközben szépen, csendben átvehetik a helyünket.

Ezek ugyanazok 

Íme hát a Fidesz által alkotott összehasonlítás, melyen csúnyán elbuktak. A fenti állításokat egyesével vizsgával, azokat nem a kormány kommunikációjához, hanem tetteihez mérve egyértelműen látszik, semmivel sem különbek elődjeiktől, pusztán ügyesebben építik az alternatív valóságot, mellyel milliókat tévesztenek meg. Tisztességes, nemzeti érzelmű magyar embereket, akik nyugodtan ülnek a fazékban, s nem veszik észre, a langyos víz már igencsak forr alattunk.

Gyebnár Dávid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚJ ÍRÁSOK