user_mobilelogo
Tar Pál: In memoriam Antall (2023.02.14.)

 

Könyvajánló idézetekkel

Tar Pál: In memoriam Antall József - Kairosz, 2003

 

'Felelet':

OKTATÁS téma:

 11.o.

Jóska... csak kedvenc tantárgyaival volt hajlandó foglalkozni (történelem, irodalom)... Matematika, fizika: sikerült rábeszélni, hogy nézze át utolsó percben ... ragadt rá annyi, hogy átcsússzon az érettségin.

'Felelet': Azaz ilyenekből lesznek a "nagy" emberek, nem a mindent magolókból, az oktatási rendszer és pontrendszer kedvenceiből. Az pont kizárja a társadalomból az igazán tehetségeseket. (Kós Károllyal is ilyesmi történt majdnem az egyetemen.)

 

BÜROKRÁCIA? TERRORÁLLAM - PATERNALIZMUS téma

149.o.

"A mai napig megmaradt a bürokratikus szabályok tömkelege, amelyek fő célja az állampolgárok sakkban tartása, kontrollálása."

'Felelet': A 2010 utáni fidesz törvénygyára nagyságrenddel növelte ezen szabályok számát, további hátrányt okozva a tisztességes magyaroknak.

 152.o.

"Számomra a munkakönyv a szolgaságnak, szinte a rabszolgaságnak volt a szimbóluma. A hatósági kontroll eszköze... Az jutott rögtön eszembe, hogy  azonnal meg kellene szüntetni ezt a szörnyű intézményt, ... máglyába rakva a Parlament előtt örömtűzként elégetni. ... Hiszek a szimbólumokban... Az ország népének a felszabadulását szimbolizálná. "

Antall: " HA megszüntetjük a munkakönyvet, hogyan fogjuk kontrollálni a lakosságot?"

"Hogyan magyarázzam el, hogy a lakosságot nem kell feltétlenül kontrollálni és főként nem ilyen módszerekkel? Hogy például az USA-ban még személyi igazolvány sincs, és mégis rend van.

'Felelet': Ebben a részben Antall szerintem rosszat gondol sajnos, nagyon, pedig ez alapvető kérdés, Tar gondolatai pedig rokonszenvesek, az állami kontrollról, igazolványról. Sajnos társadalom jó többségi része (többszáz év fokozódó diktatúráját megszokva) nem Tar szerint gondolkodik, ezért is nehéz valódi demokráciát csinálni.

 

HOMEOPÁTIA, GYÓGYÍTÁS, ORVOSTUDOMÁNY téma

214.o.

(1990 őszétől brüsszeli magyar orvos barátja kezeli titkoban Antallt, Lintz doktor)

"Magyarországon szinte teljesen kihalt a homeopátia a kommunizmus évei alatt. amelyet tudománytalannak tartottak. Saját tapasztalataink aplapján viszont én teljesen meg voltam győződve e gyógymód hatékonyságáról... Antall állapota valóban javult, többen (ma is) úgy gondoljuk, hogy Lintz terápiájának hatására.... Később már nem szedte rendszeresen... A kórházi kezelések nagyon legyengítették..."

'Felelet': Most a 2010-es új fidesz uralom megint a betiltás irányában tevékenykedik szép lassan, ahogy az otthonszülést és otthoni, családi gyereknevelést is fokozatosan ellehetetlenítik (Orwell).

 

FIDESZ = SZDSZ téma

237, 239, 208, 323, 336.o.

 

Amivel nem biztos. hogy egyet értek (sőt), az az USA-ról, Csurka tanulmányáról, és a gazdasági irányokról, MDF-es harmadik útról írt részek.

124, 200.o.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚJ ÍRÁSOK