Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwtrafficcount/cwtrafficcount.php on line 489

Deprecated: Required parameter $limit follows optional parameter $stripHtml in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwgears/helpers/tools.php on line 38

Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwtrafficclean/cwtrafficclean.php on line 448

Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwtrafficonline/cwtrafficonline.php on line 330

Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/administrator/components/com_coalawebtraffic/helpers/coalawebtraffic.php on line 245
FELELET - Patyomkin Budapest (2023. 11. 30.)
user_mobilelogo
Patyomkin Budapest (2023. 11. 30.)

Patyomkin Budapest

A lenti újsághírek kapcsán.

Mi még azt hisszük, hogy Budapesten élünk, de a házakat kibelezik, már nem magyarok laknak a városban, a Várban, a szállodákban sem. A Belvárosból ügyesen elüldözték a helyieket. A Várból is a polgárságot, a kultúrát, jön helyébe a hatalom...

Nem is tudunk semmiről, a falak mögött láthatatlanul dolgozhatnak. A Csipak Péter-Foster-Zeppelin-léghajó plázát a Bécsi utcában 2010-ben még a polgárság meg tudta akadályozni, mára a polgárság, a közösségek, egyesületek teljesen meggyengültek az erőszakos kormányzással szemben.

A szemkilövő 2006-ban azt mondta, hogy a polgárság meg fogja unni a tüntetést; a mostani kormányfőnk már ezzel az előnnyel indult, elődje a célzott munkamegosztásuk szerint meguntatta velünk az ellenállást, ő pedig reménytelenné tett mindennemű jószándékú tiltakozást.

Már csak azért is, mert a sok felvonulás, változtató akarat ellenére 2010-ben csöbörből vödörbe estünk, sőt romlottak a kilátásaink, mert 1990 óta mára teljes lehetetlenné vált igazi hiteles ellenzéket, pártot létrehozni. Persze ezek a technikák, beépülés, szalámizás, sokezer éves módszerek. Csak ez a mai csapat nagyon profi. Ez már 1988-ban, a fiatal Fideszben látszott. A céljuk, erkölcsük nem volt világos, de a szervezési és hatalommegtartási technikájuk kiváló volt.

...Ugyanezt a patyomkin építkezést csinálták az akkori hatalommal egyetértésben a Millennium idején az akkori ingatlanspekulánsok (a mai kormány példakép korszaka), elegáns homlokzatú házak az új sugárutakon, a hátsó udvarokban börtönöknél egészségtelenebb lakásokkal a faluról elüldözött gyárba kényszerített lakosságnak.

Ugyanez a hazug álarc van a Fidesz és politikusai arca előtt is. Belül se konzervatív, se magyar, se őszinte, se jószándékú. Legalábbis nem velünk.

Ami jónak tűnik, az vagy csak a gyanakvás elaltatást szolgálja, vagy néhány szinte tévedésből ott lévő ember széllel szembeni küzdelme.

Például a pályázati pénzek egy elenyésző része jó dologra megy, de eleve az egész pályázati rendszer az önálló helyi kezdeményezések helyett a központi tervutasításos újraelosztásos társadalmi rendet és a mértéktelen korrupciót építi.

Újságcikk:

 

 

 

http://epiteszforum.hu/megnyilt-a-fovaros-uj-luxusszallodaja-

Megnyílt a főváros új luxusszállodája

2023.11.21. 13:06

Hétfőn hivatalosan is megnyílt az V. kerületben a Dorothea Hotel. A szállodát három, különböző korban és stílusban emelt épületet összefogó háztömbben alakították ki. A 2019-ben indult fejlesztést számos kritika érte.

 A Dorottya utca, a Wekerle Sándor utca és az Apáczai Csere János utca által határolt tömbben megvalósult felsőkategóriás szálloda három történeti épület összeolvasztásával, belső bontásával jött létre. Ezek a Vörösmarty tér sarkán található, Münnich Aladár tervezte, art deco stílusjegyeket mutató Futura-ház 1937-ből, a Kármán Aladár és Ullmann Gyula által jegyzett, 1910 és 1913 között épült Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság, később MAHART szecessziós székháza, illetve a Weber Antal által tervezett neoreneszánsz stílusú palota (Weber-ház), amely eredetileg a Pesti Hazai Első Takarékpénztár központjaként épült 1873-ban.

A Futura-ház homlokzata helyi védelem alatt áll, a másik két épület műemléki besorolású, a MAHART székház esetében egy 2018-as rendeletmódosítás tette lehetővé a „kibelezést", a közterület felé eső utcafronti homlokzati részt meg kellett tartani – írta meg a HVG. Amint arról korábban beszámoltunk, az építkezés ellen az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának részéről Nagy Gergely is felszólalt, attól tartva, hogy a beruházás révén itthon is elterjedhet a faszádizmus gyakorlata. 

A nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánított projekt fejlesztője a BDPST Group, a munkálatok 2019 júliusában kezdődtek meg. A belsőépítészetért az olasz Lissoni&Partners, a generáltervezésért a TSPC, a kivitelezésért a Market Építő Zrt. felelt.

A hétfőn ünnepélyes keretek között is megnyitott, a Marriott Bonvoy Autograph Collection láncába tartozó Dorothea Hotel a nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta, aki férjével, Habsburg József nádorral együtt jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott a fővárosnak. A szállodában 216 vendégszoba, egy elnöki lakosztály, 650 négyzetméteren elterülő spa-részleg, a belső udvarban egy étterem, a földszinten egy bár található. 2024-ben pedig újabb két étterem nyílik a komplexumban – derül ki a hotel sajtóközleményéből.

http://epiteszforum.hu/tombszeru-kibelezessel-lesz-latvanyos-hotel-a-hotel-dorothea

Tömbszerű kibelezéssel lesz látványos szálloda a Hotel Dorothea

A projekt tulajdonképpen Budapest egyik első olyan projektje, ahol több történeti épületet olvasztanak össze bontással egy intézménnyé. A város egyik legtöbb port kavaró, faszádizmussal járó beruházása most új szakaszához érkezett a négyszintes pinceszint kiépítésének befejezésével. 

harmadik pedig a Kármán Aladár és Ullmann Gyula által 1910 és 1913 között épült Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaságkésőbb MAHART által birtokolt székháza volt.

Utóbbi esetében roppant érdekes épületről volt szó – minden részletében, ikonográfiájában a társaság hivatására reflektált: volt itt polipkar motívum, hajókötelek tekergése a lépcsőkorláton vagy éppen a homlokzatból kibújó hajóorrok. A Kármán és Ullmann páros egy 1910-es pályázaton nyerte el a megbízást, mely versenyen többek között Gerstler Kálmán és Baumhorn Lipót is megmérettetek. Érdemes az I. díjas terv 1910-es látványos  változatát megtekinteni, vagy épp a többi díjazott elképzelését végiglapozni

Erre a kiskapura hívta fel a figyelmet Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke is, aki szerint a fejlesztés egyik legfőbb veszélye az, hogy legitimálhat egy Magyaroszágon eddig még nem elterjedt negatív gyakorlatot.

"Budapesten ilyen monumentális keretek között még nem volt precedens arra, hogy konkrétan nem csak egy épületet, hanem egy egész épülettömböt bontanak ki a faszádizmus gyakorlatával. Egy műemléknek nem csupán a homlokzata, hanem a mögötte húzódó történeti terek és a koráról mesélő térszervezés is értékként kezelendő. Portugáliában, Portóban például hasonló volumenű, tömbösített bontások már elfogadottá váltak, ám a kibelezett negyedekből el is költözött a helyi lakosság és a mögöttes tartalom, azaz a helyi kultúra már nem fedezhető fel a homlokzatok mögött. Mindez Budapest egyik legszebb, historizáló belvárosi környezetében nem lehet követendő példa"

Az ICOMOS a projekt felfüggesztését kérte, ám a kormány egy 2018-as rendeletben már kiemelt beruházássá nyilvánította azt,

melynek keretében biztosítva lett, hogy csak a homlokzatot kell megtartani, az épület belseje bonthatóvá vált. A belsőépítészeti kialakítást az a Lissoni&Partners iroda tervezte, amely a Dürer kert helyére épülő új komplexum tervezésében is részt vesz

A gond a helyszínnel van. Elvégre a belváros egyik legszebb műemléki környezetében vagyunk és ebből a szempontból leginkább a Futura-ház ráépítésére érdemes reflektálni a Vörösmarty téren állva és körbenézve: a "nagyok" közül ugyanis itt már csak a Gerbeaud-ház "nem esett el" a túl hangsúlyos ráépítéseket tekintve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 ÚJ ÍRÁSOK