user_mobilelogo

 

Mandiner újság - nem ajánlom (2024. 04. 16.)

Mandiner újság - nem ajánlom (2024. 04. 16.)

6. évf 12. szám III 21-27

Mily tömény unalom!

A mai újságíróknak is két lehetősége van, mint az ötvenes években. Pártpropagandát írni (szándékosan hazudva vagy lelkes elbutítottként), vagy teljesen mindentől semleges témákat találni.

A címlap a divatos háború téma. Mily öröm, hogy van miről írni. A feladat: úgy tenni, mintha ellene volnánk, közben belelovallni, rászoktatni a népet a háborúra, ellenségképre.

Vezércikkben a másik hálás téma, a”bukott” belügyminiszter férje. Aki veszekedett a feleségével! Gondolom, minél inkább ellenségesen ír erről egy fideszes politikus, újságíró, annál inkább csúnyán veszekszik ő maga otthon családtagjaival. Amúgy itt a Fidesz megint kitermelt a társadalom számára egy fidesz számára kellemes ellenzékit, egy tipikus fideszes gyenge de beképzelt karaktert. Épp ezek jellemzik és teszik tönkre a fideszt már legalábbis 1998 óta. Persze mindig új fiatalok. Szóval ő nem igazi ellenzék, hanem egy a fészekből kipottyant fidesz fióka. Fő, hogy ne igazi jellemek legyenek a fidesz ellen. Azokat rég elnémították vagy külföldre üldözték. (Az Ángyán színvonalú embereket.)

11.o.: ilyen agresszívan olvasóbutítónak szánt cím: „Felsejlik a kapcsolati erőszak”. A fidesz köreiben vajon mi minden sejlik fel? A családok/munkatársak/munkaadó-beosztottak között hány százalékában nem sejlik fel soha erőszak?

25. o., kormányhirdetés

Bővítették Makovecz makói fürdőjét. Jó... Talán csak a helyi választás miatt segített ebben a kormány? De Budapesten 13 év fidesz uralom után sincs méltó épülete. Van a hirdetésben két jellemző mondat. Lázár János fogalmazása: ... a város nagyot fog dobbantani”. A fidesz fő emberei (és az újságírók) nagyon szeretnek oda nem illő szlengeket, utcai stílust, börtönnyelvet használni és trágárkodni, de azt még csak páran mernek nyilvánosan. A magyar nép megrontása a nyelvén keresztül. Másrészt: egy jó országban elsősorban a városlakóknak, aztán a körzetben élőknek épül egy fürdő. Teljes lényegtelen, sőt rossz, a várost élhetetlenné tevő a túlzott idegenforgalom. (Lásd Velence, Barcelona.) Persze nálunk az egészséges fürdők se a magyarok egészségéért vannak, mi szedjük a multik gyógyszereit közpénzből támogatva, reklámokkal megsokszorozva. A budai Rudasba 9000 (kilenc ezer) forint a belépő. Nem is magyarok látogatják. Makón (csúszdával, szaunával) 10.000 Ft. Ez olyan, mint az áram és üzemanyagár. Ha nyugaton dolgozik egy magyar, a munkájából negyedannyiba kerül mindez. Itthon viszont, hiába az olcsó paksi áram, annyit fizetünk, mint a sokszorosát kereső nyugatiak. Szóval az ország nem nekünk van fenntartva.

https://hagymatikum.hu/jegyek/

56.o. „Mitől lehet okos az otthonunk? Böjtös Gábor.

Ez egy közönséges reklámcikk a technika nemzetközi birtoklói és a szép új világot bevezetni szándékozó hatalmak céljaira.

„Fontos és izgalmas aspektus a biztonság, amivel a biztosítás költségén is faraghatunk.” Meg se említi, hogy ez a biztonság (belső kamerák, automaták) könnyen ellenünk fordíthatók. Az meg primitív, hogy egy ilyen milliárdos házban épp a biztosítás ára lenne érdekes. Ami amúgyis csak nő a technikával, hiszen azt is biztosítani kell.

„Vannak már okositatók és okosetetők a házi kedvenceknek.” No, ettől lesz jó egy ház! És a kutya dolga, mert eteti egy etetőgép. (Még annyi se marad neki, hogy legalább egy ismerős meglátogassa, amíg magára hagyták.) A kedvenc is egy rettentő szó, olyan mint a „megérdemli a tested”. Meg a „kisfiú vagy kislány a kutyuli?” beszéd. Egyre távolodjunk az emberitől, normálistól, keverjük össze a segítséget az automatával, az emberkölyköt az állattal, az emberi biztonságot a világcégek orwelli uralmával.

„Nem állíthatjuk, hogy az okosotthon mindenképpen szükséges... az egészségünkért is felel...”

Szóval a hatalom még csak reklámozza, nem kötelez rá. (Mert még nem kivitelezhető.) Az egészségünkért felel: azaz majd ellenőrzi, bevettük-e a napi pirulát, kovid oltást, a levegőbe a légkondival majd kábítószert kever stb.

58.o.

Vannak tűrhető cikkek is, itt a Misztrál énekesével.

https://mandiner.hu/kultura/2024/03/nincs-jobb-hely-mint-a-fold-heinczinger-mika-a-mandinernek

 

 

 

 ÚJ ÍRÁSOK