user_mobilelogo
Képmás folyóirat ajánlója (2024. 02. 05.)

FOLYÓIRAT AJÁNLÓ

 

2024/02

Egy jó szám. (Sok éve nem olvasom, nem tudom milyen a többi.)

6.o. Riport: Lackfi – Bárdos

A beszélgetés egy részlet-témájából: „Szembesültem azzal, hogy a szüléseimnél - az évtizedekkel korábbi kórházi viszonyok között – semmi sem úgy történt, ahogyan kellett volna... a gyerekeim is, én is gyógyíthatatlan sebeket szereztünk...

Felelet: Ezzel kapcsolatban írok újra a következő cikkben!

Képmás, tovább:

14.o.

ajánlott könyv, óra nélküli életről is: Dobos Ilona: paraszti szájhagyomány, városi szóbeliség

24.o.

ajánlott mozi: Megbocsáthatatlan

Felelet: vajon az, másfelől, megbocsátható-e, ahogy, mint a leírásból kiderül, a fegyveres állami hatalom, a gazdagokat segítve (hitelezőt?, keresztényt?), kirakna egy árva lányt otthonából, elvéve ezzel tőle a sors által, mint pót anyára rábízott kishúgát? Az anyai szeretet fontosabb vagy a pénz behajtása? Jogos önvédelem-e a fegyveres védekezés? Kéne-e a hatalom, a seriff ismerje a nők természetét? Vagy az anyaállatok viselkedését se ismerik a vadászok? Vagy: hogyan lehet szülész egy férfi?

29.o: téltemető

„nem segít a társadalmunk sem, amely úgy fél az elmúlástól, hogy szinte gondolni sem mer rá. Elrejti messzire. Kórházakba, idősek otthonába, magányos szobákba. Még az öregedést is szeretnénk eltüntetni...”

31.o. Lesben az anyatigris (annyira nem tetszik, de pár mondat igen.)

... lebeszélik a gyermeket a kockázatvállalásról, felülbírálják döntéseit...”

38.o.: Indulhatunk?

„Gandhi a sétát a testgyakorlatok királynőjének nevezte”

’Felelet’: Arról nem esik szó a cikkben, hogy nincs hol, és nincs mikor sétálni. A mikort az alkalmazotti munkahelyek, a kötelező oktatás, a bürokrácia, a közlekedés veszi el. A holt az állam, önkormányzat, politika, korrupció, ingatlanspekuláció, már több mint száz éve, legalábbis Budapesten. A legújabb fejlemények a Fidesz alatt a belvárosi parkok letarolása, a Városligetből Múzeum-sport-vendéglátó telep készítése, a Duna partok és szürke zónák beépítése. Ehelyett tízszeresére kellett volna a valódi parkok, zöld sétaterek, városi erdők területét növelni, úgy, hogy minden lakástól pár percre lehessen zöldben sétálni, és odáig is kényelmesen lehessen elgyalogolni.

43.o.

Csongor Andrea: Felügyelet helyett támogatás

Felelet: Érdekes, tanulságos. Kiolvasható belőle, hogy a most megoldani próbált bajokat maga az állam, a hivatal, a gyámügy, az ezeket kiszolgáló tudomány okozta.

„eleve intézetben töltötték gyerekkorukat”

nem tudták, „hogyan kell használni a gáztűzhelyt”

„mi azt gondoltuk, hogy” (ennyit se értettek az emberhez, mostanság is)

„huszonnégy órás felügyelet alatt álltak” (börtön)

„az intézetben arról sem hozhattak döntést, hogy melyik ételt választják” - az egész, szabadnak hívott magyar társadalom is ebben a helyzetben van, még az étellel kapcsolatban is. Azaz mind nevelőintézetben élünk hazánkban.

„két éven keresztül pereskedtünk a gyámhivatallal... hogy ne legyenek gondnokság alatt” (A magyar nép 1956-ban pereskedett komolyan utoljára, de hiába, azóta is.)

52.o.:

A szeretet radikalizmusa

Fokoláre mozgalom, Chiara Lubich

60.o. (Keretes írás: szoptatás, szülés elengedhetetlen, fontos az egészséges bélrendszer kialakulásához.)

64.o.: medve receptek

66.o.: műanyag ruha, vízlepergető bevonat veszélye, kára (PFC, PFA)

75.o.: a műanyag adalékok nagy része nem esett át klinikai teszteken; évi egymillió tonna műanyag adalék megy a tengerekbe

76.o.: Hat pont mögött a világ – A Braille-írás története

93.o.: könyv: Molnár Szilvia: Üvegház

95.o.: film: Hátralévő életem első napja

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ÚJ ÍRÁSOK