Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwtrafficcount/cwtrafficcount.php on line 489

Deprecated: Required parameter $limit follows optional parameter $stripHtml in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwgears/helpers/tools.php on line 38

Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwtrafficclean/cwtrafficclean.php on line 448

Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/plugins/system/cwtrafficonline/cwtrafficonline.php on line 330

Deprecated: Required parameter $langRoot follows optional parameter $assets in /home/xn910000/felelet.hu/administrator/components/com_coalawebtraffic/helpers/coalawebtraffic.php on line 245
FELELET - Tarlós műfű fektető -Karácsony fű ültető (2024. 06. 13.) (225. cikk vírusosok nélkül)
user_mobilelogo

 

Tarlós műfű fektető -Karácsony fű ültető (2024. 06. 13.)

 

cikkek:

https://telex.hu/belfold/2020/11/03/budapest-andrassy-ut-mufu-bardoczy-sandor

Bardóczi: A műfű 8 évet ázott a húgyban, biztos ez kell neked?

2020. november 3. Tenczer Gábor

Keresett lett a napokban felszedett Andrássy úti műfű, sokan Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét zaklatták, hogy kaphatnák meg. Bardóczi választ adott az érdeklődőknek:

1. A műfű nem zöldfelület. Nem fotoszintezál. Nincs ökológiai haszna. Nem termel oxigént, sőt még wifi jelet sem bocsát ki. Ha zöldet szeretnél, ne olyat válassz, ami zöldre van festve, de valójában egy kőolajszármazékból dobták össze.

2. Ha műfüvet szeretnél, akkor te valójában burkolatra vágysz, csak magadnak se mered bevallani. Önbecsapás. Kell ez neked?

3. Nagy híve vagyok az újrahasznosításnak, de ha egy műfű egy nagyon forgalmas területen 8 éven át ázik a kutya-macska-galambürülékben, slejben és esetenként hányásban is, az alja pedig penészes, le volt ragasztva és cafatokban jött fel helyenként, akkor biztosan kell az neked?

4. Nem vagyok használt műfű nepper, ezért aki ilyennel keres meg, azt ezentúl gondolkodás nélkül törlöm. Nincs harag, csak nincs időm ezzel foglalkozni.

https://enbudapestem.hu/2023/05/31/kizoldult-a-novenyszonyeg-az-andrassy-uti-mufu-helyen

Kizöldült a növényszőnyeg az Andrássy úti műfű helyén

2023. május 31.  

Tíz évvel ezelőtt unták meg, hogy folyton kikopnak a növények Budapest legismertebb sugárútjának promenádján, és akkor egyszer csak leterítették műfűvel. Nem volt túl jó megoldás.

Külön fejlesztésbe kellett kezdeni azért, hogy az Andrássy út promenádjának zöldítése ne valljon kudarcot – derült ki az érintettek által közzétett posztokból. Egy-két évtizede kezdődtek a próbálkozások, hogy a vékonyka, de hosszú zöldfelület tényleg zöld maradjon, de mindegyiknek kudarc lett a vége.

Rendre minden növény kikopott, hiszen még a szervízút melletti, szegéllyel megemelt részre is ráparkoltak az autók, átvágtak rajta a gyalogosok, és sok köbméternyi kutyavizeletet nyelt be a föld, amin keresztül az évelők, a bokrok és a fák is.

A legfurcsább megoldási kísérlet azonban a műfű 2013-as leterítése volt. Nem csak hogy ízléstelen lett, de még büdös is.

Ezt az eredménytelen és már-már reménytelen próbálkozás-sorozatot unta meg Terézváros Önkormányzata, amikor Soproni Tamás kerületi polgármester Facebook-posztja szerint saját forrásból megbízták a Főkertet egy kísérleti projekttel, először a Csengery és az Oktogon között. Mint Soproni beszámolt róla:

   a „levegőásással” jobb életkörülményeket hoztak létre a fáknak;

   a ráparkolást megakadályozandó oszlopokat helyeztek ki a szervízút felé;

   a városi környezetet tűrő, jövőre is virágozni képes évelőket telepítettek;

   a letaposás ellen a promenádra kerítést húztak;

   és a világörökségi környezetbe illő, a korábbinál nagyobb űrtartalmú szemeteseket helyeztek ki.

https://enbudapestem.hu/2024/04/16/soha-tobbe-mufu-az-andrassy-uton

Soha többé műfű az Andrássy úton

2024. április 16.

Az első szakasz, a Nagykörút és a Csengery utca közötti szakaszon 2023 tavaszára elkészült, ennek eredményeképpen az Andrássy út fáinak tövét 600 négyzetméternyi, pasztellszínekben pompázó, gyorsan terülő és ellenálló évelőszőnyeg borítja, erről itt írtunk. A zöldsávot ráparkolást, áttaposást és kutyák ideszoktatását megakadályozó vastag oszlopok illetve egyedileg tervezett, előregyártott, sorolható kerítés elemek védik. A rehabilitáció második ütemében a hiányzó Csengery utca - Kodály körönd szakasz zöldfelületének megújítása során is így járnak el.

A talajt egy különleges eljárással, a fák gyökereit kímélő „levegőásással” készítik elő (ennek lényege, hogy magasnyomású levegő segítségével a gyökerek megsértése nélkül lefújják és egyben lazítják is a tömörödött talajréteget), majd következik a talajcsere és a növényeket védő, a környezetbe illő kerítés lefektetése.

Ahogy a Terézváros által a rehabilitációhoz készített műszaki tanulmány írja: “A zöldsáv állapota erősen leromlott, sem funkciójában, sem esztétikájában nem funkcionál megfelelően.” Az önkormányzat ezért saját forrásból megbízta a FŐKERTet a kísérleti projekt folytatásával: a cél továbbra is a zöldfelületek állapotának javítása a jelenleg épített elemek megtartása mellett.

’Felelet’:

Négy év alatt a kormánysajtóból erről nem értesültem, sőt előtte sem a műfűről. Ez önmagában bizonyítja (számomra) Fidesz-Tarlós alkalmatlanságát. Persze összevág a Római part lakótelepekkel beépítésével és a felhőkarcolóval, Városliget elpusztításával. (Olyan zsúfolt már, hogy nincs egy hely, ahol pihenni lehetne vagy valami közös alkalmat tartani, kerítés, burkolat, épület mindenhol, a maradék hely pedig kevés.)

A fidesz közpénzből támogatja a műfüves sportpályákat is. A gyerekeket a természet ellen idomítják. Drága, szennyező, hulladék lesz hamar, addig is egészségtelen műanyagpor száll, ezt persze nem üldözik, mint a virágport. Persze a valódi fűhöz terület kellene, amit beépít a kormánnyal egybefüggő ingatlanmaffia. De még mindig jó lenne a salak. Sportpályához, teniszhez is tökéletes.

Szóval most botlottam bele a témába, nem jártam arra régen. Nagyon fontos próbálkozás.

 

 

 

 

 

 ÚJ ÍRÁSOK