user_mobilelogo

Albert Schweitzer gondolatai a bürokratikus szervezetekről - a dusnoki csecsemő kapcsán (2020. 02. 04.)

2020. 02.04

Albert Schweitzer gondolatai a bürokratikus szervezetekről - a dusnoki csecsemőlopás kapcsán (2020. 01.22.)

idézetek "A kultúra hanyatlása és újjáépítése" c., száz évvel korábbi írása II. fejezetéből

 

"A modern emberben elsorvadt a kultúrára való képesség, mert olyan viszonyok között él, amelyek eltörpítik és lelkileg károsítják."

"A modern társadalom minden rétegére kiterjedő, általános túlhajszoltságnak az a következménye, hogy elsorvad az ember szellemi élete. Ez a hatás - közvetve - már gyermekkorában eléri. A könyörtelen munkakötelezettségbe szorított szülők nem érnek rá  normális módon foglalkozni vele."

"... a tevékenység szabad játékterét az előírások és a felügyelet a lehető legszűkebb térre szorítják vissza."

"A körülmények nem teszik lehetővé, hogy egymással szemben emberileg viselkedjünk"

"Az egyéniségek és az eszmék intézmények hatalma alá kerülnek."

"Ha valamelyik téren létrehoznak egy átfogó szervezetet, az eredmények először ragyogóak, majd egy idő múlva megindul a hanyatlás."

"A szabályzatok, a fegyelem... soha nem ismert tökéletességet értek el... De ezek a közösségek ugyanilyen mértékben megszűntek élő szervezetként létezni, és egyre inkább a tökéletes gépezetekre emlékeztetnek. Belső életükből kihalt a gazdagság és a sokoldalúság."

"Ma már magától értetődő szabály, hogy mindig figyelembe kell venni a szervezett társadalomban érvényes nézeteket... Ezek tabuknak számítanak, és nemcsak kritizálni nem lehet őket, hanem még társalgási témák sem lehetnek."

"A szellemi szabadságot csak akkor nyerjük vissza, ha számos egyén újból szellemileg önállóvá válik, és kialakítja a méltó és természetes viszonyt azokkal a szervezetekkel szemben, amelyek szellemileg fogva tartják."

"Az igazságot végérvényesen felváltotta a propaganda."

 

A fent idézett gondolatok, a bürokrácia működési rendje magyarázhatja meg, hogy egy, a társadalom által csecsemők, családok védelmére létrehozott szervezet (gyámügy) és egy, az állampolgárokat bűnözőktől való védelmére létrehozott másik (rendőrség), mind szervezetként, és tagjai, vezetői révén emberként is épp az eredeti céllal ellenkező, súlyos gonosztettet hajtanak végre - egy ártatlan csecsemő anyjától való erőszakos elszakításával, egy családbarát kormány idején egy család tönkretételét. Már amennyit a hiányos sajtóinformációkból tudni lehet...

 

 

ÚJ ÍRÁSOK