user_mobilelogo
Társítás: Orbán Viktor és Nicolae Ceaușescu (2020. 11. 11.)

 

A sorozat címe azért nem hasonlat, mert bár a kiemelt szempontból hasonlók az összehasonlított esetek, más nézőpontból esetleg teljesen eltérőek. Így inkább hasonlóság, asszociáció, képzettársítás a cím.

 

Felelet.hu:

 

A hasonlóság alapja, hogy esetleg mindketten a körülöttük lévő kiszolgálóik által számukra teremtett, valóságtól független világban hisznek, hittek, akár jóakaratúan is.

Ceaușescu volt a gonosz megtestesítője a 80-as években, magyar székely papok megölésétől a tervezett falurombolásig.

(Bár, érdekes módon egy teljes falurombolási programot Magyarországon Kádár a hatvanas évektől, a parasztok tészbe verése után már akadály nélkül végbevitt, csak ügyesebben, építési tilalmakkal, a falu éltető erejének elvételével. Ez máig folytatódik, az önállóság, iskolák, vasutak elvételével, a multikereskedelem támogatásával, a kötelező óvodával. Mégis csak Ceaușescu ellen volt nemzetközi felháborodás.)

De amikor 1989. december 25-én, épp Karácsonykor messze nem demokratikusan, hanem láthatóan épp a Ceaușescu vagy Rákosi kor módszereivel kivégezték, az ember egyfelől szánalmat érzett, másfelől valószínűvé vált, hogy az őt váltó hatalmak még az ő rendszerénél is gonoszabbak lesznek.

(Bár némi valószínűsége még annak is volt, hogy az egész csak színjáték, életét megmentették. Ennek viszont ellene szól a francia és orosz királyi család egykori, hasonló erők általi kiirtása.)

Így aztán felébredt az emberben a gondolat, hogy talán nem is ő volt az igazi gonosz. Láthattuk a látogatásai alkalmával feltöltött élelmiszerboltokat, a népviseletben szavaló szép kislányokat, az éltető tömegeket, a sok-sok ajándékot. Valóban lehet, hogy az emberei által számára teremtett álomvilágot elhitte, azaz hogy a nép boldog és elégedett, szereti őt. Minden faluvégen egy-egy tábla hirdette, hogy ő az egyetlen, az ország hőse.

Akár az is lehet, hogy Orbán elhiszi magáról, emberei elhitetik vele, hogy a nép jobbik fele őt szereti, benne bízik, hogy csak ő viszi az országot jó irányba, és minden ellenvélemény romba döntené az országot, hogy, szavaival szólva, Ángyán József és a hasonlók az ország "kútmérgezői", azaz a közösség elpusztítói. (itt

Orbán avagy kormányának dicső tetteit Ceaușescu kis táblái helyett már sűrű óriásplakátok hirdetik, igazságát több tv csatorna folyamatos vélemény és hírműsora kürtöli világgá, mint a Rákosi korszak hangszórós, kötelezően hallgatandó falurádiói.

 

 

 adalékok:

Ceaușescu

Miután Románia 1989 tavaszán teljes mértékben visszafizette a külföldi adósságát, a diktátor azt tervezte, hogy bankot alapít a harmadik világ országainak, főleg arab tőke felhasználásával, megkerülve így a kizsákmányolónak tartott nemzetközi pénzügyi intézményeket.

 

 

 

 

 

ÚJ ÍRÁSOK