user_mobilelogo
Bangladesben nem fordulhatna elő (2022. 06. 13.)

Cikkajánló:

„Bangladesben nem fordulhatna elő az, ami nálunk” – a világhírű magyar sebész esete a Honvédkórházzal

Válaszonline

Élő Anita, 2022.06.08

 

A világ minden tájára hívják operálni, professzorok lesik a mozdulatait, hogy megtanulják az általa kifejlesztett módszereket. Neki sikerült elkülöníteni a bangladesi ikrek összenőtt agyi ereit, ami lehetővé tette a koponyák szétválasztását. Két évvel ezelőtt magas állami kitüntetésben részesítették, most pedig felbontották a szerződését a Honvédkórházban. Hudák István idegsebész a Válasz Online-nak mesél arról, hogy az orvosok nem mindig a magasabb bérekért mennek külföldre. Előfordul, hogy rákényszerülnek...

 

 

 frissítve 2022. 06. 14.: némi előzmény...

Magyar Nemzet 2022. 04. 15. (azaz a választás után  jelent meg, feltehetően előtte nem lehetett)

Udvardi-Lakos Luca:   Egy műtőasztal melletti vitától a házkutatásig

 

 részletek:

 

– Mi okozta a konfliktust, amely miatt később kitört a botrány?

– A koponyák szétfűrészelése után a kivett csontdarabokból egy külön asztalon kellett visszaépíteni a két kis koponyatetőt oly módon, hogy legalább hátul fedje az agyat, hogy ne legyen később agyi bevérzés, a hanyatt fekvő helyzet, illetve az egyéb ápolás okozta sorozatos érintési mikrotraumák miatt. Erre a feladatra nagyon sokat gyakorolt Muhari-Papp Sándor Balázs képző- és festőművész, akit én kértem fel erre a feladatra. Húsz éve dolgozunk együtt, és ehhez a műtéthez szükséges illusztrációkat is ő készítette el nekem. A képzőművész legalább ötven friss halotton és 3D modelleken gyakorolt, hogy bármilyen csonttörmelékből össze tudja rakni a koponyatetőt. Így felkészültebb volt, mint bármelyik orvos.
– Mi történt a műtét ezen szakaszában?

– Számomra érthetetlen okból a plasztikai orvoscsoport tagjai – az előzetes tervtől eltérve – a megkérdezésem nélkül kiszorították a műtétből Muhari-Papp Sándor Balázst, és az idegsebészek helyett ők maguk végezték el a koponya újraépítését minden előzetes gyakorlás nélkül. A feladatot sajnos rosszul végezték el. Valószínűleg ennek a következménye az egyik kislány későbbi agyi bevérzése és az ebből következő súlyosan károsodott, definitív állapota. Én nem voltam jelen a műtét előtti vacsora után, amikor a csapat eldöntötte, hogy átveszi az amúgy egyértelműen idegsebészeti részfeladatot, így sokáig nem is tudtam arról, hogy a műtét ezen részét nem idegsebész kollégáim végezték el, ezért beleavatkozni sem tudtam. Később, a házkutatás után tudtam meg, hogy mi történt.

 

– Mit gondol, miért avatkozhatott bele a más kompetenciájú orvoscsapat az idegsebészek munkájába?

– Azt hitték, hogy ezt a látszólag könnyűnek tűnő idegsebészeti feladatot meg tudják csinálni a sebészeti jártasságukkal. Úgy gondolom, ez szakmaiatlan és etikátlan volt, ráadásul megalázták és lelkileg terrorizálták az ebben kulcsfontosságú munkatársamat, Muhari-Papp Sándor Balázst.

– Az alapítvány elsősorban Szász János rendezőt támadja, aki a műtétsorozat egy szakaszát vette filmre.

– Szász Jánost azért támadja az alapítvány, mert a rendező kamerái rögzítették, ahogy a jelenlévő orvosok nem engedték dolgozni a művészt, másrészt azt is, ahogy a műtét végén megegyezik a csapat abban, hogy egyelőre szó sem lehet sikerkommunikációról. Az alapítvány ezért akarja megszerezni ezeket a felvételeket, és ezért vonatta vissza a szülők által aláírt beleegyező nyilatkozatot is a felvételek publikálásáról.

 

– Ön szerint miként fajulhatott odáig a helyzet, hogy a rendőrség házkutatást tartott Szász Jánosnál?

– Az alapítványnak van egy nevét nem vállaló, hamis tanúja, aki följelentette Szász Jánost és félrevezette a rendőrséget. Ennek következménye a nyolcórás házkutatás Szász Jánosnál, amely nagyon meggyötörte a családot, beleértve a nyolc- és – az akkor már – 15 éves gyereket.

– Hogyan érintik önt és kollégáit az alapítvány nyilatkozatai a műtétről?

– Felháborítóak. Éppen ezért nem hagyhattam szó nélkül a hazugságokat. A minap kértük, hogy töröljék az idegsebész csapatot az alapítvány honlapjáról. Szász János nem a botrányokról akart filmet csinálni, hanem a gyerekekért folytatott huszonhat órás műtét küzdelmeiről. Hiszem, hogy a gyerekeket az Úr Jézus mentette meg, életükért Mindszenty József bíboros úr közbenjárásával és honfitársaink százezreivel is imádkoztunk. A csoda, hogy életben vannak, minden orvosi beavatkozáson túltesz. Ez az igazi siker. A húsvéti időszakban ez arra emlékeztet engem, ahogy Jézus kereszthalála után minden keserűséget elsöpör a feltámadás.

 

 

továbbá érdekes részlet az alábbiból:

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány nyilatkozata:

Kedves Magyar Nemzet Olvasóközösség!

Közlemény

2022.04.15 (Nagypéntek)

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány állásfoglalása Csókay András nyilatkozatairól és az alapítvány és Szász János rendező között kialakult jogvitáról

 

Véleményünk szerint Csókay doktor teljesen egyedi módon jár el: soha a magyar orvostörténelemben nem történt olyan, hogy egy orvos más orvosokról ilyen módon állítson igaztalan dolgokat, más orvosokat ilyen szervezett módon próbáljon lejáratni...

 

Csókay doktor interjújában azt a Szász Jánost veszi védelmébe, aki Magyarországról külföldön és itthon az elmúlt évtizedben számos dehonesztáló valótlanságot állított, mindemellett, aki az ikrek szétválasztási története kapcsán „botrányba” keveredett és nem átallott a választások előtt egy héttel – vélhetően Csókay András segítségével megszerve – megpróbálni interjúiban ismét lejáratni a sziámi ikrek kapcsán létrejött sikeres magyar - nemzetközi egészségügyi erőfeszítést és egyéb negatív állításokat fogalmazott meg országunkban zajló folyamatok kapcsán.

 

'Felelet': Tehát azon nemzetközi hírű szakemberek, akik nem dicsűítik a Fidesz hatalmát, nemkivánatosak Magyarországon.

 

cikk zárása:

Szász János válasza a történtek után

Szász János rendező nem szeretne reagálni az őt ért vádakra, mert a Cselevés a Kiszolgáltatottakért Alapítvánnyal való vitát méltatlannak érzi. Válaszul az interneten megtalálható Egy testben két lélek című kisfilmet (itt 'Egy test, két lélek' / 2021 / címen van feltöltve) ajánlja mindenki figyelmébe, amelyben a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásának körülményeiről beszélget Csókay András idegsebész osztályvezető főorvos és a Honvédkórház idegsebészeti csapata, valamint Valálik István, a Szent János-kórház idegsebésze.

(olvasói hozzászólás a youtube video alatt: "Ez a videó megjelent a január 10.-i Mandiner Csókay Andrással készített interjúja végén, majd pár óra múlva eltűnt! Mi törtènt? Pataki Gergely leszedette?!"

 

továbbiak:

hvg: 2021. február. 05.: Megszólalt Szász János a házkutatás után: Pontosan tudom, hogy ki az

...Szerinte botrányos, „hogy ez megtörténhet ma Magyarországon” – mondta a rendező a lapnak, aki hozzátette, undorító gazság van a háttérben.

A fiának épp online matematikaórája volt, amikor kikapták a kezéből a laptopot.„Sosem fogom elfelejteni ezeknek az embereknek, hogy betörtek a gyerekem hálószobájába stukkerrel” – mondta

 

index 2022. 03. 28.: Szász János: Nem bocsátom meg a házkutatást!

 

...Szász Jánosnak egy évig nem volt munkája, január óta viszont Svédországban él, és a Királyi Színházban rendezi Gorkij Éjjeli menedékhely című darabját, amely egyúttal színházi demonstráció is az Ukrajnában történtek ellen, valamint az ellen, amit Magyarországon a kultúrával művelnek.

Stockholmban otthon érzem magam, rendkívüliek a munkakörülmények, életem legnagyobb kihívása ez a rendezés. Ez a felkérés is csak megerősít abban, hogy külföldön szükség van rám, a munkámra, míg otthon, a saját hazámban nem kapok lehetőséget

– mondja Szász János, hozzátéve, hogy 23 évig tanított az SZFE-n, amelyet aztán hirtelen átszerveztek, pontosabban lerohantak és leromboltak, és összekeverve a tanítást a politikával, hazug és igazságtalan vádak érték az intézményt és az ott dolgozókat.

Bár a művész maradhatott volna díszpintynek, nem tette meg, pedig örömmel tanított volna, miközben egyetemi tanárként alig keresett többet 250 ezer forintnál.

Azok, akik elorozták az egyetem irányítását, alig, vagy sosem tanítottak, többségük hataloméhes, dilettáns

– mondja Szász János

 

 

 

 

 

 

 

ÚJ ÍRÁSOK