user_mobilelogo
Napenergia - háztetőn vagy szántóföldön? (2021. 03. 28.)

2021. március 24. Magyar Nemzet cikk: Új szabályozás érkezik a háztáji napelemekhez

érdekesebb részletek:

- Júliustól választaniuk kell a háztáji napelemek tulajdonosainak, hogy a szaldós elszámolást választják, és lemondanak az állami támogatásról, vagy a bruttó elszámolással a kötelező átvételi ártól esnek el.

- Egy optimális rendszer szaldó elszámolással 10-12 év alatt térül meg támogatás nélkül, bruttó elszámolással pedig 16-18 év alatt, ami az ötvenszázalékos támogatással 8-9 évre csökkenthető

- A háztartási méretű napelemek teljesítőképessége a 2015-ös 128 MW-ról 2020. szeptember végére 640 MW-ra növekedett

- 79 681 háztáji kiserőművet tartott nyilván, amelyek közül 65 140-et természetes személyek telepítettek

- a háztartási méret (50 kW) feletti naperőműveknél: a beépített kapacitásuk az elmúlt öt évben ötvenszeresére nőtt, 25 MW-ról 1208 MW-re

 

'Felelet':

1: A szakemberek és a sajtó egyöntetűen támadta mindig a napenergiát, hogy kiegyensúlyozatlan, összeomlik majd miatta az energiaellátás.

2: Soha meg se említették azt az egyszerű módszert, hogy a fogyasztást, a háztartási gépek bekapcsolását az aktuális (napszak, napsütés, szél) áramdíj szerint (az éjszakai áram vagy a nagy ipari fogyasztók lekapcsolásához hasonlóan) könnyen lehetne szabályozni.

3: Más európai országokhoz képest nálunk nem támogatták a házi energiatermelést. Még Románia is előttünk járt melegvizes rendszerek támogatásával!

4: Az utóbbi öt évben a nagy cégek átvették a vezetést, és sorban épülnek az óriás naptelepek. Tehát, ha a milliárdosokat kell támogatni, már nincsenek szakmai aggodalmak.

5: Az óriás telepek hátránya: A hálózati veszteség (nem a fogyasztás helyen keletkezik az áram), sérülékenység (a házi erőmű egy vezetékszakadás esetén is megmenti a családokat, a fagyasztóládákat), a haszon, a támogatás az állampolgárok kezéből máshova kerül és az értékes földterületek, szántóföldek megszűnnek, rosszabb esetben gyomtalanítás miatt még folyamatosan mérgezik is őket.

6: A lakossági használatot is át kéne gondolni: A legalább 50 éve településeinket elcsúfító légvezetékek, távközlési légkábelek, trafók, csúf oszlopok, ronda és vakító, rosszfényű köztéri is magán illetve reklám lámpák, villogó mozgó fények, reklámtáblák, fali és óriásreklámok, közlekedési lámpák, oszloperdők, közműdobozok, terelőoszlopok mellett a tetőket elcsúfító, esetleg kápráztató napelemek még tovább rontják élhetetlenné váló környezetünket.

 

 

ÚJ ÍRÁSOK