user_mobilelogo
Romboló hangok (2021. 05. 05.)

 A 2010-es kormányváltás után még volt néhány őszintén jószándékú parlamenti kezdeményezés kormánypárti képviselőktől. Például élhető életet szerettek volna a magyar polgároknak azzal, hogy ne lehessen reklámautókkal elviselhetetlen zajt csapni. Lesöpörték, hamisan a kereskedők érdekére hivatkozva, holott másképp is prímán meg lehet oldani a mozgóboltok működését. (Jó példa látható a A Provence-i fűszeres c. 2007-es francia mozifilmben.) Ráadásul a helyi-magyar-egészséges ételt áruló vegyesboltokat kellett volna elsősorban támogatni, nem elpusztítani őket.

 Gondolhattuk akkor, hogy csak az emberi butaság vagy valamely kereskedőmaffia áll a háttérben. A mai fejlemények tekintetében mind a zajjal keltett stressz, mind a hanggal és óriásreklámokkal elérhető befolyásolás, megbetegítés és tudatmódosítás, összeuszítás és megfélemlítés fontos eszköz a hatalom számára ismereten céljai eléréséhez. (Így már az se tűnik véletlennek, hogy a szemkilövő idején kezdett házméretű, a lakók ablakait elborító plakátok a fidesz alatt az egész várost elöntötték, már a védett Duna-parton is megjelent és és ma már egy kivilágított formájút is láttam... Tiszességesebb helyeken reklámmentessé teszik a városokat... Minden agresszív, ami nem elkerülhető, azaz a hang vagy a nagyméretű kép... De ez kell ma az oltásmegfélemlítéshez.)

Megint jőnek, kopogtatnak:
"Csendesebben vigadjanak,
Isten áldja meg kendteket,
Szegény édesanyám beteg." 

Feleletet egyik sem ad,
Kihörpentik boraikat,
Végét vetik a zenének
S hazamennek a legények.

  Ma főleg vidéken az egymást érő árusító vagy fémkereseő autók monoton, rikácsoló, zeneértő fül gyilkos hangja lehetetlenné teszi például a tanulást, az elmélyedő munkát, a természet hagjainak élvezetét, a lábadozást, gyógyulást. Persze ez már akkor kezdődött, amikor a rádiót kitették jó hangosan az ablakba, hogy az egész kertben hallható legyen. A kommunizmusban hangszórókból szólt a falurádió propagandája, most plázákban, éttermekben, munkahelyeken, benzinkútnál ömlik az agymosó beszéd, zene és röhigcsélés. Már Kodály és Bartók is látta, hogy a rádióadás a közösség és a népi kultúra halálát okozza. Lehetne másképp, de így lett.

 De mindez szükséges a nép megtöréséhez. Ahogy Kodály is megállapította az 1930-as években, hogy akkor "70 éve már folyamatosan" a kötelező iskolai tanterv a magyar nép zenei műveltségének tönkretételére volt kitalálva. Pedig már nem volt idegen megszállás, a kiegyezés óta az oktatás magyar ügy volt.

 A fidesz egyik legfontosabb tevékenysége volt 20 éven át az SZDSZ-szel összefogva a valódi Duna-TV megsemmisítése, értékes adók helyett hazugságot, butaságot és zenei hulladékot öntő adók létrehozása.

 Miért kell Budapesten agresszív üvöltő szirénák hangja között élni? A belterületi dudálástól már régen megóv a szabály, de azóta az új zajkeltő berendezések ezerszer nagyobb pusztítást végeznek nyugalomban, egészségben, élhetőségben. (A szabályozás története: 1890. évi I. törvénycikk 107. §-a, a székesfőváros rendőrfőkapitánya 17.902/1901. számú rendelete, a belügyminiszter 57.000/1910. számú rendelete, 1930, 1941: KRESZ...)

 Legalább tíz éve bevezették a rendőrautók (és a sötét ablaküvegek mögé bújó, mindenkinél fontosabb ismeretleneket felvezető járművek) agresszív gyilkos mély dudáját, a sziréna gyors kapcsolgatása is divatba jött, amikor nincs egy (a mechanikus rendszereknél vagy pl. levegős dudáknál még) természetes felfutó hang, hanem a semmiből támad ránk a zaj. Ma ezt a rettenetes mély szirénát már a mentők is használják.

 Feltehető, hogy csak a mentőautók zaja több embert öl, betegít meg, mint ahányat megment a csepp időnyereséggel. Jobb szervezéssel, közelebbi orvosi segítséggel századannyit kéne rohanniuk. A rendőrök, vérszállítók, közlekedéselhárítók pedig jobbára ok nélkül, álszentül szirénáznak.

 Belátom, a népesség betegen tartásában, a multik gyógyszereladásában fontos szerepe van e zajoknak, így az ország stratégiai partnerei és a GDP érdekében ennek így kell lenni.

 A TV és egyéb műsor "szolgáltatók" pedig egy éve napi sok órában ontják a vírusos rémhíreket, az oltási propagandát. Aki nem ért egyet, az a híres emberek és a szakemberek és a felelős vezetők szerint "aljas". (Semmelweis is az volt?) Nálunk még ma sincs olyan törvény, hogy a Tv műsoroknál ne lehessen hangosabb a reklám. Nincs reklámmentes adó (a Duna az volt). Csak az szabadna legyen! Mi döntsük el, mit veszünk, mit támogatunk! Összehangolt időben, kikapcsolhatatlanul ömlik mindenhonnan a hazug, agresszív kereskedelmi és politikai reklám. Sokkal rosszabb, mint a sztálini időben. Akkor a paraszt kegalább a mezőn dolgozva nyugalomban lehetett. (Ezért ellensége a hazai rendszernek is, mindmáig az igazi falusi ember: mert nehezebb elérni a propagandával, a természettel való kapcsolata megóvja a teljes elbutítástól, és a közműveknek sincs annyira kiszolgáltatva.)

 Olyan kevés dolgon múlna, hogy egy barátságos, élhető, egészséges ország legyen Magyarország. Mindenkinek jó lenne, még a pillanatnyi hasznukat, hatalmukat féltőknek is. De valamiféle ördögi kör, továbbá a bürökrácia, a hivatalok államrontó burjánzása egyre rosszabb irányba viszi a nyugatot.

 Vajon miért van így? Miért uszítanak bele minket most egy oltásosdi testvérháborúba, terrorba, népirtásba, ahogy tették sikerrel a két világháború előestéjén is? Vagy mi tettük-tesszük, mindenki?

Talán a szemlélődő ima választ ad erre. Vagy a világot irányító pénzügyi hatalmi elit tudja, mi történik? A hazai kiszolgálóik, helytartóik nem hiszem, hogy átlátnak a szitán.

 
 
 
 

 

ÚJ ÍRÁSOK